Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish

+32 14 73 71 84   +32 497 63 42 20  info@yingyingtravel.eu

Veelgestelde vragen

Home » Meer weten? » Veelgestelde vragen

Wie wil reizen naar China, Japan, Mongolië, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica of zuidelijk Afrika doet dat best goed voorbereid. Ying Ying Travel begeleid je bij elke stap en zorgt ervoor dat je een onvergetelijke en onbezorgde reiservaring beleeft. Op deze pagina vind je alvast enkele vaak gestelde vragen die je verder op weg helpen. Heb je meer informatie nodig? Dan helpen we je graag verder! 


 

China

<p class="rtejustify"><strong>Reis mee door dit gigantische land vol eeuwenoude beschavingen en cultuur. Ontdek de mooiste plaatsen die China te bieden heeft, van Beijing met toppers als de verboden stad tot de Grote Chinese Muur. Van Xian met het indrukwekkende terracottaleger, tot Zhangye met zijn oogverblindende regenboogbergen. Van Zhangjiajie met zijn Avatarbergen en duizelingwekkende glazen brug tot Shanghai met de grootste haven en een spil in de Chinese economie.</strong></p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4>56 volkeren binnen 1 land</h4>

<p class="rtejustify">Maak kennis met de cultuur van de Dong, Miao, Zhuang, Hani, Yi, Yao, Tujia, Sani, Hui en alle andere volkeren die China rijk is. Je passeert kleine dorpjes waar eeuwenoude tradities in ere zijn gehouden. Hun kleurrijke markten zijn uiterst fotogenieke plaatsen.<br />
&nbsp;</p>

<h4>Ruiken, proeven en beleven</h4>

<p class="rtejustify">Reizen is niet enkel een land zien, maar ook ruiken, proeven en beleven. Zowel op markten in de grote steden als in de lokale dorpskeukens kijk je mee over de schouders van de Chinese koks. Laat je verrassen door de diversiteit van de regionale keukens!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

Met de nodige zorg selecteert Ying Ying Travel over gans China comfortabele en (vooral in de steden) centraal gelegen accommodaties. Hotels worden in China ingedeeld volgens categoriëen. Tijdens onze begeleide rondreizen China verblijf je sowieso in comfortabele middenklasse hotels met eigen badkamer, bureel, tv, thee- en koffiefaciliteiten en gratis WiFi. Hotels in categorie 4 of 5 zijn vergelijkbaar met 4- of 5-sterrenhotels in België en Nederland. In de steden selecteren wij altijd minimum categorie 3 omdat de kwaliteit in een lagere categorie niet altijd gegarandeerd is, met uitzondering van een reeks Chinese ketenhotels die wel gebruikt worden voor onze reizen op maat. Naarmate je naar meer geïsoleerde gebieden gaat, kan de kamerinrichting wat eenvoudiger zijn. Dit wil niet zeggen dat accommodaties in deze regio's niet verzorgd zijn, integendeel. In afgelegen gebieden zal bijvoorbeeld het ontbijt eerder Chinees dan westers zijn en spreekt men minder vaak of minder goed Engels. Dit laatste vormt geen probleem tijdens onze rondreizen. Je reisleider spreekt Mandarijn Chinees en tijdens onze individuele reizen op maat word je bijgestaan door onze lokale gidsen. Soms verblijf je in een local guesthouse omdat er op bepaalde plaatsen gewoon geen hotels zijn. Ying Ying Travel regelt dan de best mogelijke local guesthouse in de regio. Kies je voor een individuele rondreis op maat, dan informeert Ying Ying Travel tijdens een 1ste gesprek naar jouw wensen rond niveau van accommodatie. Dit kan variëren van Chinese ketenhotels tot 5* Plus hotels en alles wat daar tussen ligt. Uiteraard zal de keuze van accommodaties in grote mate mee het prijskaartje van je individuele rondreis op maat bepalen. Weet dat in China alles mogelijk is: van eenvoudig, maar steeds verzorgd, tot Super de Luxe. Het is maar net wat je wenst. Heel leuk zijn de gezellige Courtyard Boutique hotelletjes zoals Secret View Garden in Yangshuo, ideaal voor een huwelijksreis in China. Kijk zeker op onze website een keer naar "Accommodaties in de kijker". 

Tijdens onze rondreizen in China heb je zeker de gelegenheid om kledij te laten wassen. In de meeste hotels, zeker in de steden, is er een laundry service. Soms wordt de gelegenheid geboden om kledij te laten wassen door lokale mensen. Je reisleider of lokale gids contacteert hen en op het afgesproken tijdstip komt men de te wassen kledij ophalen. De dag nadien krijg je alles proper en mooi gestreken terug. De kost hiervan ligt een stuk lager dan wanneer je gebruik maakt van de laundry service in het hotel. Tegelijkertijd wordt de lokale bevolking er een beetje beter van. Je kan hier bijvoorbeeld tijdens onze rondreizen China Classics (Large) in Yangshuo gebruik van maken.

Jazeker. Er is altijd WIFI in de hotels in China. Logeer je in een afgelegen gebied of in de bergen, dan kan de verbinding minder goed zijn. WIFI is altijd gratis in de hotels in China. In grootsteden als Beijing of Shanghai kan je voor enkele dagen een 4G Simkaart aanschaffen. Heb je hierin interesse, informeer dan bij je reisleider of lokale gids.

Ja hoor. Verblijf je in een hotel met binnen- en/of buitenzwembad en fitnessruimte, dan mag je hier gratis gebruik van maken. In China vraagt men altijd om een badmuts te dragen. Ben je van plan om te zwemmen tijdens je reis, breng dan best een badmuts mee. Geen erg als je dit vergeten bent, je kan altijd een badmuts huren. Je reisleider of lokale gids informeert tijdens check-in altijd naar de openingsuren van de Wellness van het hotel. Het kan gebeuren dat een zwembad niet open is, hou daar altijd rekening mee. Vooraf weet je dit nooit met zekerheid. In het laagseizoen kan dit wel eens gebeuren. Massages zijn uiteraard altijd tegen betaling. Wens je een Chinese massage, informeer dan eerst bij je reisleider of gids. Zij regelen Chinese massage op je kamer en vaak aan voordeliger tarief.

De Chinese keuken is zonder meer de rijkste keuken ter wereld. Nergens vind je zoveel variatie aan heerlijke gerechten. Elke provincie en regio heeft zijn eigenheid en typische smaken. Het culinaire aspect vormt een belangrijk onderdeel van rondreizen in China. Ying Ying Travel hecht er ontzettend veel belang aan dat je tijdens de rondreis de gelegenheid krijgt om van deze lokale specialiteiten te proeven. Meer dan eens voorzien we een maaltijd bij Chinese mensen thuis. We doen dit onder andere aan de voet van de Chinese Muur, bij een familie van aalscholvervissers in Xingping en tijdens onze rit naar de rijstterrassen van Longsheng. Terwijl de familie tal van gerechtjes voor jou aan het klaarmaken is, nodigt de gastvrouw je uit om een kijkje te nemen in haar landelijke keuken. Dit is het echte China! Tijdens een Chinese maaltijd worden verschillende gerechtjes geserveerd en elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten. Het is niet zo dat je zoals in het westen een afzonderlijke portie van een gerecht bestelt. Neen, je eet altijd samen en je bedient jezelf met je eigen eetstokjes. "Samen eten" is erg belangrijk in de Chinese cultuur en mag je als het hoogtepunt van de dag beschouwen. In de meeste restaurants worden de gerechten op een rond te draaien plateau geplaatst zodat je makkelijk overal aan kan door gewoon te draaien aan het plateau. Sommige mensen hebben aan het begin van een rondreis China even tijd nodig om hieraan te wennen, net zoals men soms even moet wennen aan het eten met stokjes. Voor sommigen is het eten met stokjes in het begin een ware uitdaging. Onze gidsen moedigen je ook aan om vol te houden. Lukt het echt niet, geen probleem, dan voorzien we uiteraard mes en vork. Je hoeft zeker geen bestek van thuis uit mee te nemen. Bij een typisch Chinese maaltijd mag je je verwachten aan een lekkere soep, heerlijke verse groentengerechtjes (aubergine en broccoli zijn populair) en een combinatie van vis-, vlees- en kipgerechten. Uiteraard wordt dat steeds aangevuld met rijst en/of noedels. Beijing duck, Xian dumplings, Lanzhou beef noodles en de Sour Fish Soup in Guizhou zijn alvast enkele aanraders die we je graag meegeven. Nu en dan is er de gelegenheid om iets westers te eten. Meestal voorzien we dit tijdens de vrije momenten zodat je zelf kan kiezen uit een spagetti bolognaise, frietjes met steak, een hamburger of... toch liever terug Chinees! De meeste mensen die voor het eerst naar China reizen, zijn in de wolken over de Chinese keuken. Naar de Chinees uit eten gaan in België of Nederland zal na een rondreis China nooit meer hetzelfde zijn.

Jazeker. In de meeste toeristische plaatsen is er naast Chinees ook westers eten te vinden. Vind je toch geen westers restaurant in de omgeving, informeer dan in je hotel want de kans is groot dat men in je hotel zelf westerse gerechten serveert. Het ontbijt bestaat in de meest Chinese hotels uit een uitgebreid ontbijfbuffet en over het algemeen is dit een mix van westers en Chinees. Reis je naar meer geïsoleerde gebieden binnen China, dan zijn er vaak minder westerse eetgelegenheden te vinden. Het ontbijt in afgelegen gebieden is eerder Chinees maar koffie, brood, eieren, yogurt, groenten en fruit zijn er normaal gezien wel. Een ontbijt op z'n Chinees is ook lekker, proef een keer!

Jazeker! Tijdens elke Chinese maaltijd is er meer dan voldoende keuze voor vegetariërs. Laat het ons vooraf weten, ten laatste op de voorbereidingsdag, zodat we hier en daar zelfs nog een aantal extra vegetarische gerechtjes kunnen toevoegen.

Natuurlijk! Ook hier geldt dezelfde regel: breng ons tijdig op de hoogte, ten laatste op de voorbereidingsdag. Voor afreis maakt Ying Ying Travel alle belangrijke informatie aan het hoofdkantoor in China over. Van daaruit worden onze lokale gidsen op de hoogte gebracht over jouw specifiek dieet. Neem je deel aan een Nederlandstalig begeleide rondreis, dan is je Vlaamse reisleider op de hoogte. Reis je individueel op maat, dan volgen onze lokale Chinese gidsen alles op de voet.

Natuurlijk kan dat! Tijdens onze Nederlandstalig begeleide rondreizen China zijn er bij elke inbegrepen maaltijd (lunch of diner) telkens twee drankjes inbegrepen. Dit kan een glaasje cola, sprite, water of lokaal bier zijn. Spuit- of bruiswater is niet gebruikelijk in China. Koffie, vers geperst fruitsap en wijn zijn niet inbegrepen. Maar dit wil niet zeggen, dan je geen wijntje kan bestellen. Verwittig je reisleider of lokale gids en wij vragen naar de wijnkaart. Let wel, het is niet gebruikelijk om 1 enkel glas wijn in China te bestellen. Men opent een fles wijn met de bedoeling dat ook de fles afgenomen wordt. Daarom informeer je best of er bij je tafelgenoten misschien nog mensen zin hebben in een glaasje wijn. Heel vaak is er enkel rode wijn. Witte wijn betekent letterlijk vertaald in het Chinees "Bai Jiu" en daarbij denkt elke Chinees onmiddellijk aan de typisch Chinese sterke drank. Ook al vraag je als reisleider voor de zoveelste keer naar "witte wijn", en zou je denken dat men ondertussen wel weet dat westerse mensen daarbij niet de sterke Chinese drank bedoelen, toch ontstaat het misverstand keer op keer. Onthoud dus dat er vaak geen "westerse" witte wijn verkrijgbaar is, meestal enkel rode wijn, en onthoud eveneens dat in China een fles wijn met kurksmaak niet teruggenomen wordt. Het kan gebeuren dat men in China rode wijn naar westerse normen te koud bewaart, maar dit zien we steeds minder. Chinese wijn is best lekker en Great Wall rode wijn is daarbij alvast onze aanrader.

Tijdens onze rondreizen China, zowel bij de begeleide rondreizen in groepsverband als bij de individuele reizen op maat, zijn alle entreegelden en toegangsgelden tot Nationale parken steeds inbegrepen. Maar toch hebben we een aantal zaken optioneel of facultatief in onze programma's verwerkt. Dit doen we omwille van twee redenen. Ten eerste willen we onze programma's niet overladen. Neem het voorbeeld van de avondshows in China. In elke stad vind je wel een adembenemende mooi spektakel. Stel dat we dit steeds in onze programma's zouden toevoegen en ook incalculeren in de pakketprijs, dan zou het programma sowieso overladen zijn. Er blijft dan geen tijd meer voor een vrije avond om een terrasje te doen of een avondwandeling te maken. We stellen wel alle mogelijkheden die er te beleven zijn voor en je reisleider of lokale gids helpt je steeds met tickets, transport en begeleiding. Een tweede reden is dat we soms de keuze willen laten om iets al dan niet mee te doen of om de wijze van deelname zelf te kiezen. Een mooi voorbeeld is het bezoek aan de Grote Chinese Muur. Net voor aankomst bij de Chinese Muur wordt er door je reisleider of lokale gids gevraagd of je te voet naar de top van de Muur wil of dat je gebruik wenst te maken van de stoeltjeslift. Beide zijn mogelijk, wij laten de keuze aan jou. Je beslist op dat moment en dit is dus een duidelijk voorbeeld van een optionele kost tijdens de reis zelf. Deze kost willen we echt niet in het pakket incalculeren. Andersom kan ook. Bij onze aankomst op de site van het Terracotta Leger in Xian maakt Ying Ying Travel steeds gebruik van golfkarretjes om sneller tot aan Pit 1 te geraken. Het is evident dat iedereen hiervan gebruik maakt, dus is het ook inbegrepen in de prijs. Een gedetailleerd overzicht van deze optionele kosten krijg je tijdens de voorbereidingsdag van je reis. Maar om je alvast een idee te geven vind je hieronder de belangrijkste optionele activiteiten per rondreis China en een schatting van de totale kost indien je de vermelde activiteiten allemaal zou meedoen.

 

  • Rondreis China Classics (Large) > Show Impression Liu Sanjie (Yangshuo) - Stoeltjeslift Chinese Muur (Beijing) - Fietshuur City Wall (Xian) - Acrobatieshow (Shanghai) : +/- € 100 pp
  • Rondreis China Avontuur met Tibetaans plateau > Tianmen Fox Fairy Show in Zhangjiajie : +/- € 40 pp
  • Rondreis Zuid-China op zijn Mooist > Geen optionele kosten tijdens de rondreis zelf. De Show Yunnan Impression in Kunming wordt voor afreis beslist en betaald zodat we zeker zijn van onze seats. Reken minimaal € 50 voor deze show, inclusief transport en begeleiding. De exacte kost en alle verdere details worden op de voorbereidingsdag meegedeeld.

 

Bij de beschrijving van het dag-tot-dag-verloop van onze begeleide rondreizen op deze website worden alle optionele activiteiten duidelijk aangegeven. Vergeet onze reisprogramma's niet te downloaden! Dat kan via de knop net boven de eerste dag in het dag-tot-dag-verloop.

Zoals je bij het dag-tot-dag verloop van onze rondreizen kan lezen, zijn de meeste maaltijden tijdens een begeleide rondreis China reeds inbegrepen in de pakketprijs. Omwille van allerlei praktische redenen ligt in elk programma vast wanneer een maaltijd vooraf gereserveerd en in de deelnameprijs begrepen is. Als je bijvoorbeeld op doorreis bent naar een nieuwe locatie, dan willen we de tijd efficiënt benutten. Door de maaltijden vooraf te reserveren, kunnen we ons aan het geplande tijdschema houden. Maar er zijn ook adresjes om te lunchen of te dineren die Ying Ying Travel door de jaren heen heeft leren kennen en die we jullie echt niet willen onthouden. Zo zijn er een aantal Chinese families waar we met Ying Ying Travel kind aan huis zijn en bijna als koningen ontvangen worden. Dit wil je echt niet missen! Langs de andere kant vinden we het erg belangrijk dat ook tijdens onze begeleide groepsreizen voldoende vrije tijd voorzien wordt. Dat je op sommige locaties, gewoon zelf een restaurant en maaltijd kan uitkiezen, hoort daar absoluut bij. Wij weten zeer goed welke plaatsen zich hiertoe lenen. Je reisleider of lokale gids geeft je vooraf allerlei tips over mogelijke eetgelegenheden. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn mocht je West Street in Yangshuo niet op eigen houtje verkennen en daarbij zelf een keuze te maken uit één van de vele restaurants. Kies je voor een rondreis op maat, dan bepaal je zelf hoeveel maaltijden in je pakket voorzien worden. Uiteraard geven wij bij de samenstelling van je rondreis tips en advies. Het budget dat je bij je reis moet voorzien voor een niet-inbegrepen maaltijd is uiteraard verschillend naargelang de eetgelegenheid die je kiest, maar ook je bestemming bepaalt voor groot stuk mee de prijs. Een diner in een chique restaurant in een metropool als Shanghai kan je niet vergelijken met een Chinees avondmaal in een klein landelijk dorpje. Maar als we uitgaan van een standaard Chinees restaurant en een normaal aantal gerechtjes, reken dan ongeveer € 12 à € 15 per persoon. Met dit budget heb je zeker goed en lekker Chinees gegeten. Bij elke maaltijd in een restaurant staan (warm) water en thee op tafel. Het geven van een fooi is niet gebruikelijk in Chinese restaurants. 

De meeste mensen reizen vanaf maart tot begin november naar China. Vanaf de maand maart gaan de temperaturen snel de hoogte in. Maar in principe kan je het hele jaar door naar China reizen en genieten van aangename temperaturen, als je tenminste weet waar je best wanneer naartoe reist. Want China is groot! Zeer groot! Reis je bijvoorbeeld naar Zuid-China, naar de provincies Guizhou en Yunnan, dan is het late najaar en het vroege voorjaar eigenlijk ideaal. Temperaturen zijn er zeer aangenaam en schommelen rond 20°C à 24°C. Bijkomend voordeel is dat het omwille van het laagseizoen bij de meeste bezienswaardigheden ook minder druk is. Onze rondreizen Zuid-China op zijn mooist organiseren we om deze redenen steeds tijdens deze periode. China is één van de grootste landen ter wereld dus moet je uiteraard rekening houden met uiteenlopende klimaatzones. Tijdens de zomermaanden is het in het grootste deel van China warm. We spreken dan zeker over 30°C en meer. Voorzie daarom voldoende T-shirts en korte broeken indien je een zomerreis China maakt. Hou er rekening mee dat het ook in de zomer 's avonds kan afkoelen, zeker wanneer een verblijf in de bergen in je reisprogramma opgenomen is. In de winter kan het behoorlijk koud worden in het noorden van China. Neerslag kan er altijd vallen maar meestal zijn buien kort en krachtig. Maak je een rondreis in China, dan voorzie je je qua kleding toch best op wisselende weersomstandigheden. Wanneer je tijdens je rondreis doorreist naar een volgende bestemming, per binnenlandse vlucht of per hogesnelheidstrein, dan contacteert je reisleider of lokale gids de dag vooraf de lokale gids die je 's anderendaags op de luchthaven of het treinstation opwacht. Op die manier krijg je tijdig een up-to-date weerbericht en kan je je goed voorbereiden op de weersverwachting van je volgende bestemming.

Natuurlijk wil je in contact blijven met je familie en je vrienden in België of Nederland. Sommige mensen beperken zich bij aankomst in China tot één enkele sms om even kort aan het thuisfront te laten weten dat alles in orde is. Anderen vinden het dan weer erg leuk om aan het eind van de dag een reisverslag met een reeks mooie foto's op te sturen. Iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon die sowieso mee op reis wordt genomen. Let wel op met bellen en sms'en. Veel providers rekenen hoge prijzen om in het buitenland te bellen. Het kan voordelig zijn om in China een simkaart te kopen als je vaak vanuit België of Nederland gebeld wordt. Reis je met een groepje mensen naar China dan kan de aankoop van een Chinese simkaart des te interessanter zijn om onderling contact te houden. Heb je hierin interesse, informeer dan bij je reisleider of lokale gids. Gelukkig is internet zo goed als overal voorhanden in China. Hou je graag regelmatig contact met thuis, vergeet dan zeker je laptop, tablet of smartphone niet want in vrijwel alle hotels is er (gratis) WiFi. Je reist naar China dus hou er rekening mee dat een aantal websites zoals Facebook, Twitter, Youtube en Google+ geblokkeerd zijn. Emails verzenden en ontvangen via Hotmail en Gmail lukt soms wel, soms gedeeltelijk of soms helemaal niet. Wil je in China toch gebruik maken van deze websites en emaildiensten, schaf dan een VPN-abonnement aan en omzeil zo de great firewall. Ook WhatsApp lukt soms wel, soms niet. Wil je helemaal zeker zijn dat je tijdens je reis gebruik kan maken van WhatsApp, zorg ook dan voor VPN op je telefoon. De Chinese app Wechat (in het Chinees Weixin) op je telefoon installeren, is in principe de perfecte vervanger voor WhatsApp. Eén van de hoofdfuncties van Wechat is "chatten". Ook foto's en video's stuur je via de chat. Uiteraard moeten je vrienden in België of Nederland ook wel even de app installeren. Elke Chinees gebruikt Wechat. Leer je een local kennen en blijf je ook na je rondreis graag in contact met elkaar, zorg dan dat je vrienden wordt op Wechat. Hoewel Wechat een vertaalfunctie Chinees-Engels (en andersom) heeft, is het niet zo gek om voor afreis alvast enkele sleutelwoorden Chinees te leren. Doe dit zeker als je ervoor openstaat om nieuwe contacten te leggen en China zo nog beter te leren kennen.

Het overgrote deel van de Chinese bevolking spreekt Mandarijn Chinees, de officiële taal. China telt 56 officiële etnische groepen waarvan de Han-Chinezen (ca. 92%) veruit de grootste groep vormen. Het is dan ook logisch dat er nog andere Chinese talen zijn. Cantonees is het meest gekend, maar er bestaat bijvoorbeeld ook Shanghainees en Tibetaans. Jonge mensen in de grote steden spreken vaak Engels en velen houden ervan om even een praatje met een westerling te maken. Receptionisten in de hotels spreken over het algemeen wel goed Engels, maar het niveau is verschillend van persoon tot persoon. Reis je naar meer afgelegen gebieden of naar plaatsen waar minder toeristen komen, dan kan het gebeuren dat een receptionist even een collega vraagt om je in het Engels te antwoorden. Maar geen nood! Kies je voor één van onze begeleide rondreizen dat is er steeds je Vlaamse, maar Chineessprekende, reisleider. Reis je individueel dan word je in elke situatie waar nodig bijgestaan door onze Engelssprekende lokale gidsen. Taxichauffeurs spreken vrijwel nooit Engels, maar ook bij het nemen van een taxi helpen wij je graag. Durf tijdens je reis zeker hier een daar een woordje Chinees te spreken. Eenvoudige uitdrukkingen zoals "dank u" en "goeiedag" leer je snel. Chinese mensen appreciëren dit heel erg.

Kies je voor een begeleide rondreis in groepsverband dan wordt de reis volledig in het Nederlands begeleid en gegidst door onze eigen Ying Ying Travel-reisleider/gids. Op elke bestemming word je reisleider bijgestaan door een lokale Engelstalige gids. Uiteraard nemen onze lokale gidsen soms het woord. Indien nodig zal je reisleider onmiddellijk vertalen naar het Nederlands zodat iedereen van de groep altijd helemaal mee is. Reis je op individuele basis, dan spreek je Engels met onze lokale Chinese gidsen, tenzij je een aardig mondje Mandarijn Chinees spreekt natuurlijk. 

Tijdens een begeleide groepsreis China ben je uiteraard niet verplicht om aan alle activiteiten deel te nemen. Hierna vind je enkele voorbeelden. Tijdens de rondreis China Classics (Large) bezoek je de rijstterrassen van Longsheng. Je verblijft boven in de bergen in het kleine dorpje Ping'an. Om onze guesthouse in Ping'an te bereiken, wandel je op een rustig tempo een 45-tal minuutjes van de autocarparking tot de guesthouse. Na check-in, opfrissing en korte verpozing beginnen de meeste mensen aan een geleide wandeling van een 2-tal uren. Indien je hier geen zin in hebt, indien je een beetje moe bent of gewoon van het uitzicht wil genieten, dan hoef je deze wandeling uiteraard niet mee te doen. Geniet dan vanop een terrasje van het mooie uitzicht over de rijstterrassen of neem wat rust op je kamer. Heb je geen zin om te fietsen over de City Wall van Xian, dan is dat geen probleem. Je maakt een wandeling en geniet van een drankje aan de voet van de stadsmuur. In Guilin en Sanjiang voorziet je reisleider een mooie avondwandeling. Heb je hier geen zin in en maak je liever gebruik van het zwembad in het hotel, dan is dat uiteraard allemaal ok. Het Ying Ying Travel-team van reisleider en lokale gids doet er alles aan om zich zo flexibel mogelijk op te stellen. Je hoeft dus zeker niet altijd alles mee te doen. Weet wel dat zo goed als alle entreegelden, met uitzondering van enkele optionele activiteiten, in de pakketprijs inbegrepen zijn. Onze rondreizen China zijn op vlak van stappen echt niet zwaar. De intensiteit van een begeleide rondreis wordt op deze website bij elke reis afzonderlijk aangegeven met voetstapjes. China Classics (Large) en Zuid-China op zijn mooist krijgen elk twee voetstapjes. Vijf voetstapjes is het maximum. China Avontuur met Tibetaans plateau geven we drie voetstapjes omdat je in het Avatargebergte, in het Regenbooggebergte en op het Tibetaans plateau een aantal wandelingen maakt. Maar zwaar zijn deze wandelingen absoluut niet. Binnen de Nationale Parken word je trouwens heel vaak per pendelbusje van de éne bezienswaardigheid naar de andere vervoerd. Uiteraard zijn er regelmatig rustpauzes en is er overal voldoende tijd om prachtige foto's te maken. We zien en doen veel tijdens onze rondreizen China, maar op fysiek vlak zijn ze niet zwaar. Belangrijk daarbij is dat we op elke locatie over een privé autocar beschikken. Reis je individueel, dan krijg je bij samenstelling van de reis de keuze om je binnen de grote steden per privé car of gebruikmakend van het openbaar vervoer te verplaatsen. Kies je voor het openbaar vervoer, dan maakt dit je dagen fysiek wat zwaarder. Het grote voordeel is dat je tussen de locals staat en dat je er een aardig centje mee uitspaart. Je hoeft deze dagen gebruik te maken van een privé car met chauffeur. In het gezelschap van onze lokale Engelstalige gids neem je de metro, bus, taxi, trein, DiDi (d.i. de Chinese variant van de taxidienst Uber) of zelfs de fiets. Binnen de belangrijkste grote steden van China (Beijing, Shanghai, Xian en Chengdu) bieden wij deze dagprogramma's per openbaar vervoer aan. Ying Ying Travel heeft hier absoluut een uniek concept. Informeer er naar!

Jazeker. Er is tijdens elke rondreis China voldoende tijd om te winkelen. Je reisleider of lokale gids voorziet steeds voldoende vrije momenten. Tijdens en na elk bezoek is er ook meer dan voldoende tijd om een souvenir aan te schaffen. De meeste winkels zijn in China laat open, ook op zondag. Kuier je graag langs winkels en kraampjes, dan raden we onze 18-daagse rondreis China Classics Large aan. Het verschil met onze 16-daagse China Classics is dat we in het 18-daags programma twee extra vrije dagen voorzien in Shanghai en Yangshuo. Laat dat nu net twee locaties zijn waar zij die van shoppen houden hun hartje kunnen ophalen. Maar Shanghai en Yangshuo hebben natuurlijk ook zoveel andere mogelijkheden. Shopping op zich is niet de reden waarom we hier twee extra dagen voorzien, maar als je ze graag met shopping invult dat is dat helemaal ok. In Beijing laten we de kans niet liggen om bij Hongqiao Market een keertje te gaan kijken naar de goedkope "Made in China" spulletjes. Hou je van kwaliteitsvolle zijde, dan raden we je aan om te wachten tot je in Shanghai bent. Je reisleider weet je tijdens de reis wel te vertellen waar zijde echt of fake is en hoe je dit makkelijk zelf kan nagaan. Leuke handgemaakte spullen vind je bij de etnische Dong-, Miao-, Zhuang- of Yao-groepen in Longsheng, Zhaoxing en Sanjiang. De geborduurde handwerkjes van deze groepen vind je later tijdens je reis niet meer terug. Onderweg herinneren we je hier natuurlijk aan. Met deze souvenirtjes steun je de lokale bevolking en daar staan we als Ying Ying Travel uiteraard ten volle achter.

Kies je voor een begeleide rondreis China, dan wordt op de voorbereidingsdag in de maand voor je vertrek duidelijk gemaakt wat de richtlijnen zijn van de maatschappij waarmee je vliegt. Meestal is er een maximum van 23 kg voor je check-in baggage en 8 kg voor carry-on baggage. Reis je individueel op maat, dan worden de vluchten onmiddellijk op het moment van de bevestiging van het dossier door Ying Ying Travel of door jezelf geboekt en ken je onmiddellijk de bagagevoorschriften. Tijdens je rondreis verplaats je je met een privé autocar of wagen en dan gaat je bagage gewoon in de kofferruimte. Er zijn geen beperkingen qua afmetingen en gewicht voor de verplaatsingen per CRH Hogesnelheidstrein. Om het jezelf niet te moeilijk te maken hou je je best aan deze 23 kg en de normale afmetingen van een reiskoffer of een sporttas. Makkelijk is een rolkoffer of een sporttas met wieltjes. In de stations zijn bijna overal roltrappen maar soms ook niet.

Alle nodige info hierover vind je bij het reisprogramma onder “Reisformaliteiten” onder "Meer weten?" bij "Reisvisum aanvragen".

Op de voorbereidingsdag, normaal ongeveer een maand voor je afreis, kom je alles te weten over een hele reeks praktische zaken. Dat kan bv. zijn: ter plaatse geld wisselen, elektriciteit, opladen van je apparaten en alle mogelijke andere dingen. Ying Ying Travel raadt aan om alle vragen te noteren en op dat moment kunnen ze dan uitgebreid beantwoord worden. Zo kun je met een geheel gerust hart volop van je reis genieten.

Als je naar Tibet reist, dan land je al op erg grote hoogte. Het is vrij normaal dat je na aankomst last krijgt van hoofdpijn of kortademigheid. Sommige mensen slapen één of twee nachten minder goed. Deze symptomen verdwijnen meestal na een dag of twee. Wij raden aan om het toeristisch programma in Tibet rustig op te bouwen. Doe vooral de eerste twee dagen kalm aan. In Tibet neem je je tijd om te acclimatiseren. Elke dag ben je in het gezelschap van je lokale gids. Spreek zeker onze mensen aan als de symptomen blijven. Drink vooral veel water en probeer alcohol te vermijden. 

Ying Ying Travel regelt jouw permissie(s) voor Tibet in China. Ongeveer twee maanden voor afreis vragen wij je om ons een reeks documenten (o.a. scan paspoorten, reisprogramma, E-Tickets) te bezorgen zodat wij in China de aanvraag voor de permissie(s) Tibet kunnen starten. De permissie(s) zelf krijg je van onze lokale gids in één van de grote steden die je in China bezoekt vooraleer je doorreist naar Tibet. Ying Ying Travel regelt enkel je permissie(s) voor Tibet als je dus vanuit één van de Chinese steden (Beijing, Shanghai, Xian, Chengdu, ...) naar Tibet reist. Plan je bijvoorbeeld een rondreis waarbij je vanuit Nepal naar Tibet reist, dan kan Ying Ying Travel je niet helpen bij het bekomen van deze permissie(s). 

Japan

<p class="rtejustify"><strong>Een land in de kijker! Maak komaf met de stereotypen zoals overvolle metro’s en drukke steden. Integendeel! In Japan heerst enorme discipline en rust. Bovendien bestaat het land voor 85% uit wilde natuur: woeste bergen, uitgestrekte rijstvelden, vulkaanbronnen, een betoverende kustlijn. Wat wil je nog meer? Ying Ying Travel maakt je ervaring absoluut veelzijdig en seizoensafhankelijk. Het onuitputtelijke Tokio, de kunstschatten van Kyoto, de Fujiberg, de Japanse Alpen maar ook verborgen dorpen vol rust. Verwondering verzekerd!<br />
&nbsp;</strong></p>

<h4>Een onvoorstelbare combinatie</h4>

<p class="rtejustify">Kom kijken achter de schermen van deze mystieke parel! Hij is echt zoveel meer dan tempels en schrijnen. Hoe combineer je hightech met de ontelbare praktijken afkomstig uit de natuurgodsdiensten? Hoe pas je eeuwenoude ambachtelijke werkwijzen toe in hedendaagse kunst en design? Wat zit er achter de bijzondere omgangsvormen? Ying Ying Travel helpt je ontdekken en beleven!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4 class="rtejustify">Niets is wat het lijkt</h4>

<p class="rtejustify">Je komt er snel achter in Japan. Je maakt niet zomaar een toeristische rondrit. Voor elke beleving en elk verschil is een goede reden. We helpen je wegwijs worden en Japan begrijpen in zijn vele aspecten. De drukbezochte kustvlakte zegt nog niets over het leven in het hooggebergte of als visser. Dan is er ook nog de terecht geroemde Japanse keuken. Maak je klaar voor een fantastische ervaring!</p>

<p class="rtejustify"><br />
&nbsp;</p>

<h4 class="rtecenter"><u>Vergelijkende tabel</u></h4>

<p class="rtejustify">Misschien vind je het moeilijk&nbsp;om de juiste keuze te maken uit onze begeleide groepsreizen Japan? Daarom is er deze <a href="/sites/default/files/versie_080922_vergelijkende_tabel_japan_2303_2304_2311_2403_2404_2407.pdf" target="_blank"><span style="color:#DAA520;">vergelijkende tabel</span></a><span style="color:#DAA520;"> </span>zodat je makkelijk de belangrijkste aspecten van reis tot reis kan vergelijken.&nbsp;Bv. Welke rondreis heeft een tempelverblijf? Wat&nbsp;zijn de fysieke vereisten? Hoe groot is het aandeel wilde natuur? Welke rondreis heeft een Geisha-ontmoeting? Enzoverder...</p>

Absoluut niet. Er zijn verschillende mogelijkheden. Om te beginnen, is het overgrote deel van de accommodaties “westerse stijl”. Dat is gewoon gerieflijk. Zelfs al is je accommodatie “Japanse stijl”, dus een “ryokan”, tempel of zo, dan nog is het mogelijk dat er in je kamer gewoon een bed staat. Dat is dan eerder een accommodatie van gemengde stijl. In een authentiek Japans decor, kom je in de kamer en dan vind je helemaal geen slaapplaats. Er zal een lage tafel staan met kussentjes om op te zitten of lage stoeltjes. Vaak is er ook een soort patio met gewone stoelen en een tafeltje. Tijdens het avondeten komt het personeel in je kamer. Dat is heel normaal. Als je terugkomt, vind je dan je slaapplaats helemaal voorbereid. Je ziet op de grond een matras liggen. Dat is de “shikibuton”. Soms is dat een behoorlijk stevige matras die volkomen als een bed voelt. Soms, vooral in de zomer, is die matras dunner en voelt ze ook koeler. Vind je de matras te dun, trek dan even de schuifdeuren tegen de muur open. Dat zijn ingebouwde kasten. Daar vind je vaak nog meerdere matrassen die je kunt gebruiken als je dat wil. Mocht er geen matras meer voorhanden zijn in de kamer, dan kan die gevraagd worden aan het personeel. Die matras (soms twee stuks) wordt bedekt met een laken en donsdeken. Dat donsdeken is de “kakebuton”. Daar slaap je dan onder. Het geheel wordt vaak gewoon “futon” genoemd. De meeste reizigers zijn zeer blij verrast door het gevoel van de futon.

In alle hotels westerse stijl, veruit de meeste accommodaties dus, heb je een eigen badkamer. Dat is soms ook zo in de “ryokan”, dus de accommodaties in authentiek Japanse stijl. Maar dat betekent dat die accommodatie niet meer helemaal authentiek “Japans” is. In het traditionele Japan ging iedereen immers in een gemeenschappelijk bad. Vroeger was dat zelfs meestal mannen en vrouwen samen. Dat is veranderd onder invloed van het Christendom dat vanaf de 16e eeuw door Portugese en Spaanse missionarissen in Japan geïntroduceerd is. Vandaar dat er in typisch “Japanse” ryokans soms enkel een wastafel en een eigen toilet in de kamer is. De badvoorzieningen zijn dan gemeenschappelijk, wel voor mannen en vrouwen afzonderlijk voor de ryokan die voor deze reizen gebruikt worden. Daar kun je douchen en baden. Dat gebeurt wel volgens bepaalde regels die hygiëne waarborgen voor iedereen. Datzelfde geldt voor tempelverblijven. Vaak heb je in ryokan en zelfs ook westerse hotels de keuze tussen je eigen badkamer en een soms erg prachtig (vulkaan)bronbad met gemeenschappelijk gebruik. Dat is een ervaring maar voel je Sommigen van onze reizigers worden zo verliefd op de gemeenschappelijke baden dat ze er steeds als de kippen bij zijn er na een intense reisdag gebruik van te maken, zelfs al hebben ze een eigen badkamer in hun kamer. Ontdekken, en in het begin de stap durven zetten, en wie weet wat je ervan vindt? Voel je alsjeblief geheel vrij daarin. De beslissing ligt geheel bij jezelf.

De meeste van je accommodaties hebben uitstekende wasmachines en waspoeder ter beschikking voor een kleine vergoeding (tussen 1 en 3 EUR). De cyclus is handig kort: meestal 30-35 minuten. Daarbij staat een automaat voor waspoeder of er is een vrij te gebruiken doos voorzien. Ook is het mogelijk in de kamer te wassen en linnen te drogen. De meeste airco/verwarmingstoestellen voorzien een functie “drogen”. Dat doet de was die je zou opgehangen hebben, inderdaad snel drogen. In de hotels die voorzien zijn tijdens de groepsreizen gebeurt het niet zo vaak dat er een wasdienst is waarbij je de was kunt afgeven. Ofwel is de was de volgende ochtend niet tijdig terug. Dus daar reken je beter niet op. In de hotels westerse stijl vind je vaak een strijkijzer in de kamer en soms ook een broekenpers in de gang. Nu is het strijken in de kamer niet zo handig want ja, dit is Japan en de kamers in de steden zijn dus klein. Je strijkt dus op je bed. Maar met de handige wasmachines is alles toch echt prima beheersbaar.

Je komt nooit in een Japans huis met je schoenen. Je moet ze aan de deur achterlaten in een speciale box of vak. Dat is ook zo voor accommodaties maar de manier waarop, hangt geheel af van de situatie. Een idee? Als je nog schoenen moet kopen voor de reis, er bestaan schoenen waar je de veters niet steeds moet losmaken maar met een rits naast de veters. Eén keer die veters goed knopen en voor dan moet je in Japan gewoon telkens slechts de rits los en vast maken. Dat is dan erg makkelijk! Schoenen met klittenband hebben natuurlijk hetzelfde resultaat maar daarin heb je in de maten voor volwassenen minder keuze. In een westers hotel, ga je gewoon met je schoenen tot in je kamer. Daar staat soms een lijn op de grond. Je laat je schoenen aan voor die lijn en je bent verwacht in je kamer rond te wandelen zonder je schoenen. Nu zijn in de steden de hotelkamers soms echt heel klein maar toch is dat de verwachting. Japanners zouden zich niet kunnen voorstellen dat je je schoenen aanhoudt in je kamer, een kwestie van hygiëne. Elke kamer, hoe klein ook, voorziet ofwel wegwerpslippers ofwel slippers gemaakt van een speciaal antibacterieel plastiek. In de meeste accommodaties “Japanse stijl”, zoals ryokan of een tempel, moet je je schoenen aan de ingang achterlaten. Daar worden ze keurig op een rij gezet of in een box opgeborgen door jezelf of het personeel, naargelang het geval. Dit is volstrekt veilig. Je krijgt dan ter plaatse slippers. Die zijn ofwel van een natuurlijk materiaal gemaakt ofwel van een antibacteriële kunststof. Eigen slippers meebrengen, hoeft dus niet. Overigens worden ook die vaak binnen niet toegestaan.

In onze Japanreizen zijn de ontbijten steeds inbegrepen en vooraf geboekt. Dat geeft een rustig gevoel aan het begin van de dag. Je moet niet meteen gaan rondlopen om aan ontbijt te komen. Japan is op bepaalde punten juist heel authentiek, op andere behoorlijk “verwesterd”. Voor het ontbijt is er vaak de keuze tussen Japans en westers ontbijt, of je hebt een buffet met de beide ter beschikking. Soms is het gedeeltelijk westers, soms strikt Japans. Dat blijkt voor de meeste deelnemers wel wat wennen.  Het goede aan het Japans ontbijt is dat het steeds helemaal vers bereid is, met soep, vaak een gebakken visje of wat vlees, zeewier, een groenteslaatje, aardappelsla of pastasla op Japanse wijze enz. Er zijn verschillen volgens de streek. Het ontbijt in Japanse stijl is wel wat wennen voor de meeste reizigers maar er is steeds wel iets bij dat iedereen eet. Soms wordt er ook een soort broodje bij geserveerd maar dat ziet men eerder als een soort nagerechtje of iets voor de kinderen. Dat is niet hun versie van het westers ontbijt! Overigens is brood nu niet wat je typisch in Japan eet. Als het er al is, is het een soort Amerikaans brood dat bedoeld is om te toasten. Een lekkere baguette of een knapperig Weens broodje zijn niet meteen makkelijk te vinden. Je kunt je er best op instellen dat een hartige boterham met kaas niet in de lijn van verwachtingen moet liggen. Je wil ten slotte naar Japan en het authentieke Japan beleven. Maar wees gerust, ook in het Japans ontbijt vind je dingen die een westerling best smaakt, zoals een slaatje, gebakken eieren en een stukje fruit.

Elk programma bevat een aantal culinaire avondmaaltijden en soms ook lunches. Zo maak je op een goed begeleide en uiterst kwaliteitsvolle manier kennis met een aantal streekgerechten en tendensen in de Japanse keuken. Dan is het goed dat je van begeleiding en uitleg voorzien wordt. Anderzijds bieden onze programma’s ook graag de nodige vrijheid om bv. zelf lunch of avondeten te kiezen. Je eet niet elke dag een culinaire maaltijd, dat hoeft ook niet. Als je zelf kunt kiezen, ga je ook niet betalen voor iets dat je niet opeet. Misschien vind je het wel prima om een keer een pizza te gaan eten of zelfs naar een bakkerij te gaan. Soms hebben ze wel goed brood! Er eens zelf op uit trekken voor een maaltijd, houdt de sfeer in de groep goed en geeft je wat privacy.

In het begin is het even wennen en een tikkeltje overwinnen. Vele restaurantjes zijn klein en het is dus handig dat de groep zich opsplitst voor het eten. Je gaat bv. er met twee of vier op uit. Er wordt meestal niet echt iets anders dan Japans gesproken en jouw uitspraak van een in het woordenboek gevonden woord leidt ook meestal tot nergens. Maar soms kent de ober net die woorden in het Engels die nodig zijn om jou te kunnen bedienen. De vrijheid om zelf eetplekken te zoeken, geven vaak aanleiding tot erg verrijkende, soms ook hilarische ervaringen en fijne ontmoetingen met de lokale bevolking. Soms zijn er Engelstalige menukaarten. Die maken je niet altijd veel wijzer. De borden van de andere gasten misschien wel. Heel makkelijk is het als er van de aangeboden maaltijden in het uitstalraam een wassen voorbeeld staat! Je Ying Ying Travel-gids doet waar mogelijk steeds voorstellen over wat je waar kunt krijgen, leert je de knepen van het kiezen en bestellen waar dat nodig is.

De Japanse keuken is de enige die de status “Werelderfgoed” heeft. Japan is erg fier op zijn keuken en wil juist jou alle eer aandoen om daarin te delen. Westers eten is zeker niet de standaard. Maar in sommige omgevingen vind je het wel. Ben je bv. op een plaats waar veel toeristen komen, ja dan vind je wel een Italiaan, een “Franse” bakker of een Amerikaanse hamburgertent. Een omgeving met migranten heeft zijn kebabzaak enz. Maar het niet-Japanse eten komt meestal wel een pak duurder uit. Zoals vermeld in de vraag: “Wat eet ik ’s morgens” las je al hoe “westers” dat is. Uiteraard zijn onze culinaire diners steeds strikt Japans. Maar tussendoor kom je in je eigen tijd desgewenst echt wel vaak aan westers eten. De meeste deelnemers die het Japanse eten niet al van vooraf gewend waren, voelen zich duidelijk best door een mengeling. Een westers getinte lunch die ze zelf kiezen en dan een Japans diner werkt vaak prima. 

Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe ingrijpend uw dieet is en welke flexibiliteit daarin zit. Er is keuze genoeg van voeding die normaal wel in de meeste diëten past. Nu wordt in Japan wel standaard behoorlijk veel zout en suiker gebruikt. Dat zit in de marinades en bouillons en zo, soms ook echt waar je het niet verwacht. Dat geldt ook voor gluten want dat zet vaak in de soyasaus en laat die nu echt in zoveel gerechten verwerkt zitten. Maar bij de ontbijten en de maaltijden die je zelf bestelt, kan gesteld worden dat er keuze genoeg is om toch aan een goede maaltijd te komen. Het is wel zo dat bij de culinaire maaltijden die in het programma voorzien zijn, er geen afwijkingen mogelijk zijn. De reden daarvan is dat Japans eten bereiden, met een indrukwekkende reeks afzonderlijke schoteltjes, reeds enorm veel werk is. Daarvan afwijken, maakt het leven van de keukenpersoneel dan onhaalbaar. Maar de hoeveelheid is overvloedig en zelfs al kun je slechts een deel van de aangeboden gerechten opeten, dan heb je wellicht nog meer dan voldoende. Als je het zelf ok vindt en Ying Ying Travel de kans wenst te geven te bekijken wat mogelijk is, kun je best je dieet even melden op het kantoor, ten laatste op de voorbereidingsdag.

Dat hangt er net vanaf hoe flexibel je daarmee omspringt. Vegetariër zijn waarbij wel vis, eieren en producten die daarvan afgeleid zijn, is geen echt groot probleem. Japanners waren tot het einde van de 19de eeuw geen grote vleeseters. Je gids zal de achtergrond daarvan nog toelichten tijdens de reis. Nu zijn er wel een aantal traditioneel geworden vleesgerechten zoals shabushabu. Maar daar zijn zodanig veel groeten bij dat het wel lukt. Je hebt dan de keuze om je groenten toch of juist niet in de bouillon te dompelen waar andere deelnemers wel degelijk hun vlees in voorbereiden. Een kwestie van wat soepel zijn dus. Japan is geen geweldig land voor veganisten. Want in erg veel producten, ook waar het niet voor de hand ligt, zitten ingrediënten van vis en schaaldieren. In Japan is daarom het concept van veganist vrijwel onbekend. Ook hier, een kwestie van soepel zijn dus. Tofu is een populaire bron van proteïnen. Wees gerust. In Japan is er wél goede tofu en hij kan ook lekker bereid worden!

Dat zou makkelijk zijn maar het hoeft echt niet een punt van zorg te zijn. Stokjes is natuurlijk wel de standaard in Japan. Het eten is erop voorzien, met steeds kleine stukjes of met noedels die je eigenlijk naar binnen slurpt en waarbij de stokjes dat ‘begeleiden’. Je gids zal je in het begin zeker uitleggen hoe dit kan. Zelfs al heb je flink wat volharding getoond, soms wil het gewoon niet zo lukken. Als je het nooit gedaan hebt, is het inderdaad niet steeds zo vanzelfsprekend.  In hotels en restaurants zijn lepels, vorken en messen niet overal voorhanden. Het gebeurt wel meer dan dat je in Europa stokjes zou kunnen krijgen. Maar als je steeds zeker wil zijn van een bestek, dan neem je dat best mee. Zo geniet je net zo goed en zorgeloos van je maaltijden en dat is zeker de bedoeling!

Alle activiteiten zijn in je deelnameprijs begrepen. Onze ervaring is dat deelnemers die het programma volgen zoals aangeboden, geen extra uitgaven doen op dit vlak. Je budget voor souvenirs bepaal je natuurlijk geheel zelf. Je gids zal toelichten waar/wanneer/wat je best kunt kopen als je die behoefte zou hebben.

Uiteraard is dat budget geheel verschillend naargelang de eetgelegenheid die je kiest.  Voor Japan geldt zeker dat als je in meer eenvoudige restaurants gaat eten, het eten Japanse stijl altijd goedkoper uitvalt dan een gelijkaardig alternatief ‘westerse stijl’. Logisch, de lokale keuken is gewoon voordeliger voor de mensen daar. Tokio en Ōsaka kunnen tot 30% duurder zijn dan de provinciesteden of dorpen. Vandaar de marges in de prijzen zoals hieronder vermeld. Als je steeds “Westerse stijl” kiest, wordt het al snel de helft duurder dan bij “Japanse stijl”. Als je een eenvoudig volks restaurant kiest, is een dagschotel “Japanse stijl” voor de lunch aan de huidige wisselkoers ongeveer 8-12 EUR. Een Japanse dagschotel als diner in een eenvoudig volks restaurant is ongeveer 8-12 EUR. Bij elke maaltijd in een restaurant krijg je gratis water of thee. Je kunt ook gewoon in de winkel een heerlijke schotel kopen, die voor je warm gemaakt wordt aan de kassa.  Dat komt uiteraard nog een stuk goedkoper maar dat is uiteraard steeds ‘Japanse stijl’ in Japan! Je lunch kopen in een bakkerij is relatief duur. Voor die prijs heb je een diner maar voor sommige deelnemers blijkt de afwisseling met iets westers toch aangenaam te werken. Als je bij de maaltijd telkens iets anders te drinken wenst dan wat gratis aangeboden wordt (thee of water), dan zit dat niet in het hier vermelde budget voor de maaltijd. Af en toe nemen we in de namiddag ook wel eens tussendoor een pauze. Waar mogelijk is dat op een bijzondere plek. Dat tussendoortje (een drankje en een hapje) heeft meestal ongeveer de prijs van een lunch. Niet goedkoop maar de pauze op zich is ook soms heel welgekomen in onze intense programma’s. Deze pauze is niet elke dag nodig maar soms dus wel.

Japan is een erg lang land en heeft dan ook nog flink wat hoogteverschillen. De kust aan de kant van Tokio krijgt een warme golfstroom waardoor het klimaat zachter is dan zelfs het meer zuidelijk gelegen Ōsaka. Per reis vind je een meer gedetailleerde beschrijving van het klimaat in het tabblad “Praktisch”. Hoe dan ook geldt voor alle seizoenen dat je kledij in laagjes voorziet. Op de voorbereidingsdag die kort voor je vertrek plaatsvindt, wordt in detail per reis uitgelegd wat je best kunt voorzien.

Dat is praktisch overal zo. Enkel wanneer we ergens behoorlijk verscholen in de bergen zitten in een traditionele ryokan of tempel, kan WiFi wel eens ontbreken of onvoldoende werken. Het is mogelijk een router te huren. Je gids geeft hierover op de voorbereidingsdag de nodige info. Het is wel zo dat WiFi in Japan wijdverspreid is. Behalve in de accommodaties vind je ook WiFi-verbinding in bepaalde stadswijken, bepaalde winkels, in stations, musea en andere plaatsen waar je langskomt. Best fijn dus.

Dat hangt van je telefoon en abonnement af. Maar elk jaar zijn er meer die het wel degelijk doen in Japan. Uiteraard zijn de roamingkosten wel hoog en is spraaktechnologie zoals WhatsApp een gratis alternatief met de WiFi.

In door toeristen druk bezochte plekken wil dat soms nog redelijk meevallen. Maar zelfs ook daar zijn de misverstanden overvloedig en is een gesprek buiten de toeristische context meestal niet mogelijk. Japanners hebben het sowieso al heel moeilijk met Engels en als er dan nog eens foutief Engels gesproken wordt met een “vreemd” Europees accent, dan krijg je een toren van Babel. Maar je gids vertaalt waar nodig en zo kom je een heel eind verder. Het is geen enkel probleem als je zelf geen Engels machtig bent want het maakt niet veel verschil.

De Japanreizen worden volledig in het Nederlands begeleid en gegidst door onze eigen Ying Ying Travel-gids. Dat is beslist een groot voordeel. Er hoeft dus niet vertaald te worden van plaatselijke gidsen.

Japan is onuitputtelijk. Er is zoooooveeellll te zien en te doen. Je wil natuurlijk het maximale uit je reis halen en Ying Ying Travel zet zich daar graag voor in. De meeste deelnemers willen liefst alles meemaken en zien. Lukt het toch even niet of wil je op adem komen, dan kun je uiteraard wel degelijk van het programma afwijken en/of rust nemen. Voel je daartoe te behoefte, dan kan de gids je aangeven hoe dat het best kan en waar je de groep kunt terugzien als dat mogelijk is. Uiteraard gaat het programma voor de rest van de groep gewoon door. Japan is een land van openbaar vervoer in en buiten de steden. Rond tempels en schrijnen, in tuinen enz. doen ook Japanners alles te voet. Dat kan gewoon niet anders. Ze zijn dan ook erg sportief en (hoge!) leeftijd schijnt er geen vat op te krijgen. Er wordt dus beslist wat gewandeld in de reisprogramma’s. Makkelijke schoenen zijn zeker nodig.

Er is formeel in het programma niet echt tijd voorzien om gewoon te winkelen. Maar je gids zal wel aanduiden waar je best je souvenirs haalt of zo en dan zal daar ook even de gelegenheid toe zijn terwijl wie niet wil winkelen, een bezoek aflegt. In zowat elk programma hebben we een namiddag die opzettelijk heel relax is. Dat is meestal in Nara, in het midden van de reis. Daar kun je even op adem komen, heel makkelijk aankopen doen die deelnemers wel eens graag doen en waar tijd voor nodig is. Dat is bv. zo als je een kimono wil kopen of artistiek materiaal. Nara is daarvoor bijzonder geschikt door zijn kleinschaligheid en aanbod.

Als een bezoek aan een bepaalde bezienswaardigheid begint, geeft de gids je de nodige toelichting. Daarna heb je tijd om te bezoeken en kun je naar vrije wens fotograferen. Je gids zal aangeven wanneer dit niet toegelaten is. Het is belangrijk dat een gehele groep niet onredelijk opgehouden wordt bij fotograferen of filmen. Dat doe je dus in de tijd die voorzien is voor de bezoeken. Maar te oordelen naar de reportages die onze deelnemers ons na de reis vaak voorschotelen, is de fototijd best meer dan voldoende voor een ongestoord verloop van de reis voor de andere deelnemers.

Japan is geen land waar overal kruiers een centje bij verdienen. Maar het dragen van je eigen bagage wordt absoluut tot een minimum beperkt. Reizen in Japan gebeurt voor een deel met het fantastische treinnetwerk. Je zorgt dan voor je eigen bagage in de stations of in de onmiddellijke omgeving, zoals de enkele minuten tussen het station en je accommodatie. Soms wordt de bagage in een kluis of bagagebewaarplaats gezet. Makkelijk is een rolkoffer. In de stations zijn bijna overal roltrappen maar soms ook niet en dan is het even beredderen. 

De drie bepalende factoren zijn: de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij, de voorschriften voor de supersnelle treinen en jezelf. Op de voorbereidingsdag in de maand voor je vertrek zal duidelijk gemaakt worden wat de richtlijnen zijn van de maatschappij waarmee je vliegt. Maar er zijn ook maximaal toegelaten afmetingen voor op de Shinkansen-treinen. Sedert mei 2020 moet elke treinreiziger in Japan die strikt naleven. Lengte + breedte + hoogte mag niet meer dan 160 cm zijn. Onze gids adviseert dat de dikte best niet meer dan 30 cm is. Dat heeft te maken met de bagagerekken in de treinen. Dikkere bagage kan er niet in. Ideaal is bagage waarvan de gezamenlijke afmetingen niet meer dan 130 cm zijn. Dat komt overeen met een inhoud van 60 liter tot maximaal 70 liter. Verder is het belangrijk dat je in de stations handig met je bagage kunt omgaan. Als ze aan de zware kant is, moet je zelf ook wel wat sterker zijn. Je gids geeft op de voorbereidingsdag aan wat je nodig hebt en vooral wat niet. De aangegeven beperkingen zijn probleemloos voor de reis die je doet.

Alle nodige info hierover vind je bij het reisprogramma en onder de tabbladen “Reisformaliteiten” en “Praktisch” onderaan op de webpagina.

Op de voorbereidingsdag, normaal ongeveer een maand voor je afreis, kom je alles te weten over een hele reeks praktische zaken. Dat kan bv. zijn: geld wisselen vooraf of ter plaatse, bagage voorbereiden, elektriciteit en opladen van je apparaten en alle mogelijke andere dingen. Ying Ying Travel raadt aan om alle vragen te noteren en op dat moment kunnen ze dan uitgebreid beantwoord worden. Zo kun je met een geheel gerust hart volop van je reis genieten.

Mongolië

<p class="rtejustify"><strong>Mongolië is een ongerept wonder, een land waar zandduinen zingen, paarden rondzwerven en nomadische herders vreemden met open armen ontvangen. Het is de thuisbasis van 3 miljoen mensen die het uitgestrekte land van hun voorouders erfden. Mongolië heeft een unieke geschiedenis die teruggaat tot het Mongoolse rijk van Chinggis&nbsp;Khaan. Simpel gezegd, Mongolië is een land van onverwacht avontuur, paarden, nomaden en blauwe lucht.</strong><br />
&nbsp;</p>

<h4>Leven als nomaden</h4>

<p class="rtejustify">Tot 40 % van de Mongolen leeft als nomadische herders. Ze leven meestal tientallen kilometers verwijderd van nabijgelegen gemeenschappen en gaan een viertal keer per jaar op zoek naar beter grasland voor hun vee. Je brengt tijd met hen door en leert over het traditionele Mongoolse dagelijkse leven.<br />
&nbsp;</p>

<h4>Overnachting in een Ger</h4>

<p class="rtejustify">Geen betere manier om Mongolië te ervaren dan met een overnachting in een traditionele Ger. De Mongoolse Ger wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt en is gemakkelijk te verplaatsen. Ideaal voor de nomadische manier van leven. Wist je trouwens dat Ger in het Mongools gewoon "thuis" betekent?</p>

<p class="rtejustify"><br />
&nbsp;</p>

Afhankelijk van de route verblijf je in één of meerdere hotels. In Ulaanbaatar is dat een erg mooi en geheel centraal gelegen hotel met alle denkbare en westerse luxe. In sommige programma’s verblijf je ook nog in één van de kleinere steden in een hotel, zoals bv. in Murun. Daar is het comfort wat eenvoudiger maar nog helemaal prima, onverwacht prima zelfs gezien de ruige omgeving. In de hotels zijn handdoeken, zeep, shampoo enz. voorzien. 

Een Mongolische GER is zowat hetzelfde als een Russische Yurt.  Dat is dus een draagbare ronde tent. Het geraamte is een constructie van hout of bamboe.  De zijkanten zijn gemaakt van kruiselings lattenwerk voor de muren, en stijlen voor de deuropening. Het dakwerk bestaat uit een reeks ribben die naar een wiel leiden. Dat wiel boven in de dakconstructie dient om eventueel licht en lucht binnen te laten. Het geheel is omhuld met vilten doeken en soms dierenhuiden.  Dat isoleert behoorlijk. Moderne GERS staan soms op een houten platvorm en zijn soms ook gemaakt van modernere materialen zoals een metalen geraamte en canvasdoek, een plexiglas-koepel en technische isolatie. Handige Harry’s kunnen een GER in een viertal uren met enkele mensen samen overeind zetten. En voila! Je hebt meteen het comfort en de warmte van een huis! Er is verwarming in de GER. Traditioneel is dit een houtkachteltje dat in het midden onder het wiel staat. De schouw loopt dan door het midden van het wiel naar buiten.

Een GER voelt als een heerlijk gezellige bungalow. De afwerking is meer luxueus als je dichter bij een stad(je) zoals Ulaanbaatar of Murun bent, wat minder als je ver van de bewoonde wereld bent. Logisch ook toch? Maar het basiscomfort is steeds hetzelfde: bedden of bakken met matrassen erop, prima bedlinnen, elektriciteit, licht, een tafeltje en twee stoeltjes of zo. Meestal is de decoratie heel erg authentiek, met traditioneel beschilderde meubelen. Je hebt gewoon alle comfort van een eenvoudige hotelkamer. In mogelijk één of twee gevallen kan er vast aan je GER zelfs een eigen badkamer zijn. Dat is niet meer authentiek Mongools. Het is, zeg maar, een toegift aan het evoluerend toerisme maar geef toe, een moment van luxe dat niemand zal versmaden. Soms is zeep/shampoo voorzien, soms niet. Zuivere handdoeken zijn altijd voorzien in de GER. Het moet nog gezegd: sommige van de GER zijn gewoon geweldig fotogeniek met een geheel kleurrijke, traditionele inrichting! Families die in een GER wonen, hebben er een salon in staan, een kook- en eethoek, TV en andere elektrische voorzieningen. Die worden ofwel op het net aangesloten als dat er is, of met een generator aangedreven. Hoe dan ook, je kunt er dus je elektrische toestellen in opladen, al is het aantal stopcontacten vaak beperkt tot bv. 2. Zelf een verdeelstekker meenemen, lost dit op.

Er is een sanitair gebouw (mannen/vrouwen afzonderlijk) met een douche-installatie. De inrichting is zowat evenredig met die van de GER zelf. Ze is dus meer luxueus als je dichter bij de bewoonde wereld bent, soms minder in zeer geïsoleerde gebieden. Maar je hebt altijd je warme douche, al is dat soms in alle eenvoud. Voorzie jezelf zoals wanneer je op een camping een douche zou gaan nemen in het sanitaire gebouw.

Wasmachines zijn er zelden. Reken er best niet op. Maar een handwasje kan altijd. Neem daarvoor een “zeep voor alle doelen” zoals Sunlight mee. Je kunt je kledij drogen in de GER. Enkele lichte kapstokken zijn dan ook handig. Je hangt ze op aan het geraamte van de GER. Ook buiten tegen de GER-wand drogen, kan een optie zijn, zeker als je ergens wat langer blijft. Het klimaat is zo droog dat alles bijzonder snel droogt.

Je verwacht in de geïsoleerde gebieden van uitgestrekte steppen en het ruige bergland enkel rijst met bonen? Wel, dan vormt je reis met Ying Ying Travel absoluut een revelatie. Het eten is erg verzorgd! Meestal eet je in een gebouw bij het GER-complex, soms onderweg in een dorpje en af en toe is er picknick ‘in the middle of nowhere”, een schitterende “nowhere” dan wel! Maar de Mongoliërs zelf leven traditioneel van wat ze rond de GER kunnen hebben. Alle Mongoliërs zijn in oorsprong nomaden. Dit betekent per definitie dat de GER telkens afgebroken en elders heropgebouwd werd/wordt waar het goed grazen is voor de kudden. Dan kun je dus geen landbouw beginnen. Dat betekent dat het traditionele dieet zowat volledig opgebouwd is uit vlees en zuivelproducten. Maar vele nomaden schakelen geleidelijk over naar een meer sedentaire levensstijl. Ze vestigen zich in een kleine woongemeenschap of in het extreemste geval verhuizen ze naar één van de weinige grote steden. Overeenkomstig worden hier en daar groenten gekweekt, of ze worden aangevoerd uit de buurlanden. De meeste Mongoliërs vinden groenten en fruit niet echt aantrekkelijk. Ze houden zo van hun vlees. Maar met toeristen ligt dat al wel eens anders. Dat is ook zo voor de groeiende groep Mongoliërs die wat meer gezondheidsbewust willen leven. De maaltijden voor gasten zoals jij worden zondermeer heerlijk bereid met de beperkte selectie van ingrediënten die er dan zijn. De keuken doet veel meer aan de Russische keuken denken dan aan de Chinese, de twee buurlanden. Je reis is voornamelijk in geïsoleerd gebied. Daar wordt veel gebruik gemaakt van wat men ter plaatse kan kweken in die klimaatzone. In het geval van groenten, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van tomaten, uien, paprika, aardappelen, komkommer, wortelen en soortgelijke. De standaardmaaltijd zal met veel, overigens heerlijk en volledig natuurlijk gekweekt vlees zijn. In Ulaanbaatar vind je alles wat je elders ter wereld zou vinden qua voeding en drank.  In de meeste programma’s is een uitstekende Mongolische Barbecue voorzien als afscheidsdiner.

Hiervoor kun je best contact opnemen met het kantoor van Ying Ying Travel.

De Mongolische bevolking vindt al die groenten over het algemeen niet geweldig. “Wij zijn geen konijntjes”, lachen ze dan met hun schitterend witte tanden van al die zuivelproducten die ze binnenkregen toen ze klein waren, en nu nog. Maar ze weten wel dat vele toeristen die groenten wel lusten. Ying Ying Travel geeft je de mogelijkheid voor de hele reis te kiezen voor een vegetarische maaltijd. Dat is zonder vlees. Eieren, kaas enz. zullen er wel bij zijn. Dus de maaltijden zijn niet vegan. Omdat in de GER-kampen alles op voorhand wordt voorbereid voor je komst, vraagt Ying Ying Travel wel deze optie niet te wijzigen tijdens de reis. Men beschikt zomaar niet over een supermarkt vlakbij om iets anders voor je te halen dan voorzien. Ongetwijfeld begrijp je dat. Wat komt er in de plaats? Eén van de meest fabelachtige geïsoleerde en ongelooflijk gastvrije delen van de wereld. Laat iedereen ervan genieten zolang het nog duurt!

In ver afgelegen gebieden, is het moeilijk je geld op te krijgen. Er is gewoon niets te koop, behalve meestal een biertje of wijntje in het restaurant van het GER-kamp. Occasioneel zijn er wel mogelijkheden om iets te kopen. Maar het is echt een hele kunst om bv. 400 EUR op te krijgen in de tijd van je reis!

In de normale programma’s zijn alle maaltijden inbegrepen behalve soms een maaltijd op het moment van aankomst en vertrek. Voorzie hiervoor 15 EUR per maaltijd. Dan is er de nodige keuze.

Dat hangt helemaal van het seizoen, de bezochte streek en de hoogte af. De zomer is kort in dit land, van mei tot begin september. De dagen kunnen heerlijk warm zijn maar zeker in het begin en op het einde van de zomer kunnen de nachten best fris zijn. Geen zorg, het kacheltje in de GER zorgt dat je niet in een koude kamer moet opstaan. In de dag kan de temperatuur in juni-juli-augustus oplopen tot 25 graden of meer. Heerlijk dus.  Het is erg droog in Mongolië, dus ook de koudere dagen geven nog een heerlijk gevoel.

In de hotels is er WiFi. Als je niet in al te geïsoleerd gebied zit, zal er bij het hoofgebouw/restaurant van het GER-kamp ook WiFi zijn. Meestal is de verbinding te zwak voor spraaktechnologie, laat staan voor beeldtechnologie. In echt geïsoleerde gebieden ben je samen met iedereen in het grote niets. Er is ook geen telefoonverbinding. Een prachtige Detox!

Wanneer er telefoonverbinding is, hangt dit van je telefoon en abonnement af. Uiteraard zijn de roamingkosten wel heel erg hoog en is spraaktechnologie een voordeliger of gratis alternatief met de WiFi als die sterk genoeg is.

Het land bij uitstek van nomaden had, voor de toeristen kwamen, niet echt een boodschap aan “Engels”. Nu begint de kennis pas wat toe te nemen bij de jeugd. Maar de plaatselijke Ying Ying Travel-gids helpt je steeds verder.

Onze locale Ying Ying Travel-gids staat je te woord in het Engels. Elk jaar is er één afreis waarin Ying Ying Travel ook Nederlandstalige begeleiding voorziet. In dat geval wordt alles wat gewenst is, vertaald naar het Nederlands.

Dat hangt niet enkel af van de activiteiten die dag maar ook van het soort weg waarop je rijdt. Elke dag is in het programma aangegeven hoe lang de rit in het voertuig effectief is, exclusief de talrijke en telkens boeiende haltes en activiteiten. Onderweg zijn er allerlei interessante zaken te zien. Jezelf vervelen, gaat er niet bij zijn. Er is voldoende tijd om te genieten van rust in of in de omgeving van sommige van de GER-kampen waar het prachtig vertoeven is. Klaar om bij het Terkhiin Tsagaan Meer vanuit het GER-kamp op de berg te kruipen voor een schitterend panorama? Of wil je zo graag dobberen in één van de  warmwaterbronnen? Dat komt in orde!

Veel plaatsen om te winkelen, zijn er niet. Wel kan het in Ulaanbaatar (het begin en einde van de meeste reizen), in het viltfabriekje in en bij de ingang van het klooster van Kharkhorum,  op de markt in Murun, bij de occasionele kraampjes langs de weg of bij de venters aan de ingang van het GER-kamp bij het Khuvsgul Meer.  Je vindt vaak heerlijke wollen spullen zoals sokken en versieringen.  Er is ook een fijn winkeltje in het Kharkhorum Centre Museum.

Mongolië munt uit in prachtige natuur en de deelnemers overtreffen vaak geheel zichzelf in de foto’s die ze nemen. Je stopt vaak op plaatsen die zich daartoe lenen en waar niet enkel de fotografen genieten. Er is elke dag gelegenheid je apparatuur op te laden. Zie toelichting bij de vraag “Hoe is een GER ingericht”.

Dat staat je volledig vrij. Als je bv. liever niet op een kameel of paard zit, geen probleem. Geen enkele activiteit is zodanig lang dat je ergens lang zou moeten wachten. Dat gezegd zijnde, men gaat ervan uit dat je als bv. paardrijder een beginner bent. Nog nooit gedaan, geen probleem. Je wordt veilig en volkomen begeleid. Deze reis is erg veelzijdig en regelmatig wordt een stuk te voet afgelegd. Maar dat is nooit echt ver, meer korte wandelingen. Dit is een reis die echt iedereen aankan die kan stappen. Je hoeft helemaal geen goede wandelaar te zijn. Wil je toch meer wandelen, dan kan dat gerust op momenten wanneer anderen van een drankje genieten in het GER-kamp bijvoorbeeld.

Dat is een beetje afhankelijk van het aantal deelnemers van een reis en het aantal ingezette terreinwagens. In de meeste gevallen zal er een afzonderlijke terreinwagen voorzien zijn voor de bagage van alle deelnemers. De bagage moet wel tegen een stootje kunnen.

Dat hangt van verschillende factoren af. Vooreerst moet je je houden aan de regelgeving van de maatschappij waarmee je de internationale vlucht doet. In de meeste programma’s zal ook een binnenvlucht zijn. Daar is een toeslag per kilo boven de 10 kg of een andere (lage) grens. Maar de toeslag was in het verleden steeds zeer minimaal, zoals 2 EUR per kg. Deze regelgeving kan evenwel zonder voorafgaand bericht gewijzigd worden. Je wil evenwel niet met een al te grote koffer in je GER moeten binnenkomen. Als de GER wat kleiner is, is dat ook gewoon niet gerieflijk. Er zijn wel kruiers voorzien vanaf de parking van je voertuig tot aan je GER.

Het best is gerieflijke trekkingkledij in een koffer of reistas die tegen een stootje en stof kan. De temperatuur kan wisselend zijn volgens de hoogte. Ulaanbaatar ligt op 1350 meter en heeft een korte zomer. Maar als je bv. naar het Khuvsgul Meer gaat, dan kom je heel even op hoogten van boven de 2000 meter. Informeer je bij de gids de avond voordien om te weten welke kledij je voor de volgende dag best kunt voorzien. Het is nuttig stevige schoenen te voorzien die tegen stof en rotsen kunnen. Sportieve wandelschoenen of lichte trekkingschoenen zijn prima geschikt. Je hebt nooit echt formele kledij nodig. Misschien is iets net iets eleganter nuttig voor in de hoofdstad maar ook dat is geen must.

Alle nodige info hierover vind je bij het reisprogramma en onder de tabbladen “Reisformaliteiten” en “Praktisch” onderaan op de webpagina.

Op de voorbereidingsdag, normaal ongeveer een maand voor je afreis, kom je alles te weten over een hele reeks praktische zaken. Dat kan bv. zijn: geld wisselen vooraf of ter plaatse, bagage voorbereiden, elektriciteitsvoorziening enz. Ying Ying Travel raadt aan om alle vragen te noteren en op dat moment kunnen ze dan uitgebreid beantwoord worden. Zo kun je met een geheel gerust hart volop van je reis genieten.

Je zit ruim in een terreinwagen in comfortabele zetels en met de nodige plaats. Er zijn 4 tot 6 passagiers in elke terreinwagen. Zeker tussen Ulaanbaatar en Kharkhorum zijn de wegen meer dan behoorlijk en geasfalteerd. Ten westen van Kharkhorum en in de Gobiwoestijn rijd je over pistes. Die kunnen af en toe hobbelig en dus avontuurlijk zijn maar meestal rijdt dat zeer behoorlijk. De wagens rijden in konvooi. De bestuurders zijn allemaal doorwinterde terreinkenners en zeer vaardige professionals.

Een grote stad als Ulaanbaatar heeft wat alle grote steden hebben: armere en rijkere mensen. Maar een gevoel van onveiligheid is er zeker niet bij. Overal elders in Mongolië heeft Ying Ying Travel de meest eerlijke mensen tegen mogen komen, zelfs voor Europeanen onvoorstelbaar eerlijk. Dat heeft te maken met het volksgeloof. Een GER heeft normaal geen slot op de deur. In de GER-kampen voor de toeristen is dat wel zo maar vaak stelt het niet veel voor. Je neemt gewoon de voorzorgen die je wereldwijd zou nemen maar dat moet ruim volstaan. Je kunt hier zorgeloos genieten. Wat wil je nog meer?

Australië - Nieuw-Zeeland

<p class="rtejustify"><strong>Australië, het oudste continent met ook een heel nieuwe geschiedenis, een wereld in één land en in volle uitbouw. Enkel leegte? Helemaal niet. Je beleeft het land in een dwarsdoorsnede van het uiterst gevarieerde zuiden. Je gaat van kust naar kust tussen Perth en Sydney en zigzagt naar alle mogelijke boeiende plekken en ervaringen. Je geniet van de bevolking, de kunst en cultuur, het land en de zee.&nbsp;En ook een stukje “Outback”. Dat zijn de gebieden ver van de bewoonde wereld.</strong></p>

<p class="rtejustify"><strong>Nieuw-Zeeland, Aotearoa, het land van de Witte Wolk voor de Maori-bevolking. Zo geïsoleerd en dan nog eens heel anders dan Australië. Het Noord- en het Zuideiland zijn dan ook nog heel verschillend. Intense natuurpracht, spectaculaire ritten, een fauna en flora regelrecht uit de oertijd, spetterende vulkanen en geysers, fjorden, reuzenvarens, een sensationele kustlijn. Al het groen van de wereld in één land. Niet te geloven? Dan moet je eens gaan kijken met Ying Ying Travel!</strong></p>

<p>&nbsp;</p>

<h4>Australië van kust naar kust</h4>

<p class="rtejustify">Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth, Canberra! Allemaal weer anders. Tussenin dan nog: de boerderij van één van onze gidsen, sneeuw, de ruige kusten, Aboriginalland en cultuur, mijnbouw, de Royal Flying Doctor Service, een eclectische bevolking die er immigreerde uit alle hoeken van de wereld. Dat belooft variatie!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4 class="rtejustify">Nieuw-Zeeland</h4>

<p class="rtejustify">Kia Ora, is veel meer dan goedendag in het land van de Maori! Er komt een soort van universum mee. Het is wie je bent, wie je erkent, van waar en wie mensen stammen. Het erkent het land, de zee en al het leven. Het maakt je tot deel van de overweldigende en magische natuur: weelderige regenwouden, parelwitte stranden, zuivere fjorden vol walvissen, orka’s en dolfijnen. Iets moeilijker wordt het om de echt bijzondere kiwivogel te vinden. Het is een nachtdier!</p>

<p>&nbsp;</p>

<h4>Australië en Nieuw-Zeeland: even erdoor rijden?</h4>

<p class="rtejustify">Je rijdt niet zomaar rond. Je neemt de tijd en staat stil bij waar anderen voorbijrazen. Onze gidsen kennen de landen als hun broekzak en dat zul je geweten hebben. Het oppervlakkige laagje van “een westerse cultuur” wordt er in geen tijd afgepeld. Zelfs de woestijn blijkt van leven te krioelen! Dat wilde oerwoud ook! Dat moet je zien!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

AU: In de steden kiest Ying Ying Travel met veel zorg erg centraal gelegen accommodaties. Dat komt onze bezoeken erg ten goede. De comfortstandaard in Australië is hoog. Australiërs zelf zijn ook fervente reizigers en ze verwachten veel van hun verblijfplaatsen. Daar heb jij voordeel bij. Naarmate je naar meer geïsoleerde gebieden gaat, is de kamerinrichting wat eenvoudiger in sommige gevallen. We hebben dan bv. bungalows maar wel met alle voorzieningen, airco, verwarming, koffie/theefaciliteiten enz. Vaak is er ook een kleine keuken bij. De standaard is ***. Het overeenkomstige comfort is merkelijk hoger dan een *** in Europa.

NZ: De standaard in Nieuw-Zeeland is bijzonder comfortabel. Ying Ying Travel gebruikt hier  ***(*) en ****.  Het comfort is vaak nog hoger dan in Australië omdat de accommodaties nooit zo afgelegen zijn.

In bijna al de hotels is er een kamer met wasmachines en droogtrommels waar je tegen betaling gebruik kunt maken. Dit hoeft dus nergens een probleem te zijn. Hotels met een wasdienst zijn er niet zoveel. Je gaat dan eerder naar een wasdienst in de buurt. Maar dat past vaak moeilijk in onze programma’s zodat deelnemers dit zelden doen. De openingsuren om de was te brengen en af te halen, zijn het probleem. Gelukkig kun je in Australië en Nieuw-Zeeland met zeer informele kleding overal komen, als die maar hygiënisch is. Dat red je prima met zelf wassen of een cyclus in de wasmachine ter plaatse.

AU: In de steden zijn de maaltijden vrij maar je gids heeft wel steeds wat voorstellen. Tijdens de reis buiten de steden met de eigen Ying Ying Travel-bus zijn alle ontbijten inbegrepen en voorzien door de leiding. Soms is dat het door het hotel aangeboden ontbijt. In andere gevallen wordt alles door Ying Ying Travel zelf geleverd.  Er wordt dan een klein buffet voorzien met keuze van graangewassen, brood en beleg, yoghurt, fruit… In weer andere gevallen gaan we ontbijt gebruiken in de buurt of bij de eerste bezienswaardigheid. De lunch tijdens de bustoer is ook steeds inbegrepen. Vaak wordt hij door de groepsleiding vers bereid met overvloedig veel groenten, brood, soms ook een hamburger of gebakken vis. Soms organiseert Ying Ying Travel lunch in een plaatselijke gelegenheid of wordt een lunchpakket geleverd voor een picknick. Voor het avondeten reserveert de groepsleiding vaak een tafel in of bij de accommodatie. Je bent geheel vrij in je keuze en kunt daarvan gebruik maken of gewoon elders gaan eten als er nog andere gelegenheden in de buurt zijn. Australië is een land waar veel vlees gegeten wordt, maar er is ook altijd wel een visschotel en een vegetarische optie. Dat valt overigens goedkoper uit. De keuken is groenterijk en kan net zo goed Amerikaans, Europees of Oosters geïnspireerd zijn, of dat allemaal tegelijk. Voor alle inbegrepen maaltijden is een vegetarische optie.

NZ: Gedurende de hele reis zijn de ontbijten inbegrepen. Dat is ook zo voor sommige lunches en speciale diners. Bij de vrije maaltijden zal de gids/begeleider voorstellen doen. Er is telkens keuze over. De lokale gids weet je overal de beste en meest sfeervolle eetgelegenheden aan te duiden. Waar dat niet kan, zijn er nog steeds supermarkten of kleine winkels waar je een picknick of broodjes kunt kopen. Soms is er trouwens een klein keukentje in je kamer. Met een winkel vlakbij kan dat handig zijn. Omdat Nieuw-Zeeland zo geïsoleerd ligt en een typisch landbouwland is in de vlakkere streken, komen de producten voornamelijk van eigen teelt. Vers is het credo. is een land waar veel vlees gegeten wordt, maar er is ook altijd wel een visschotel en een vegetarische optie. Dat valt overigens goedkoper uit. De keuken is groenterijk en kan net zo goed Amerikaans, Europees of Oosters geïnspireerd zijn, of dat allemaal tegelijk.

AU en NZ: Daar zijn verschillende redenen voor. De totale kost is lager want je betaalt niet voor zaken die je toch niet opeet. Verder geeft het veel meer gelegenheid om de lokale sfeer op te snuiven. Als er niet veel gelegenheid tot keuze is, hebben we toch de nodige niet-bindende reservering voor je gemaakt. Je komt dus altijd aan een goede maaltijd. Ook is onze ervaring dat dit voor de sfeer in de groep ook goed is. De beide reizen zijn vrij lang. Dan is het gezond om even in kleine groepjes of gewoon bv. met z’n tweetjes te kunnen gaan eten. Het geeft je wat rust en privacy.

AU en NZ: de keuken is een weerspiegeling van de landen zelf: oorspronkelijk Brits maar nu erg diverse wereldkeuken. In de beide landen maar vooral in Nieuw-Zeeland vind je een overvloed aan groenten en fruit van eigen bodem: heerlijk en vaak biologisch. Het voordeel van een verafgelegen eiland!

AU en NZ: Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe ingrijpend uw dieet is en welke flexibiliteit daarin zit. Er is keuze genoeg van voeding die normaal wel in de meeste diëten past. Je bent ook in een land waar wat je eet over het algemeen geheel herkenbaar en bekend voor je is. Dat helpt.

AU: Bij de lunches die Ying Ying Travel zelf bereidt, worden de ingrediënten nooit gemengd maar afzonderlijk ter beschikking gesteld. Je kiest dan makkelijk in functie van je wensen en je eventuele dieet.

Als je het zelf ok vindt en Ying Ying Travel de kans wenst te geven te bekijken wat mogelijk is, kun je best je dieet even melden, ten laatste op de voorbereidingsdag. Als het mogelijk is, kan enige flexibiliteit soms nuttig zijn, maar Ying Ying Travel zal zijn best doen om aan je dieet tegemoet te komen waar dat enigszins haalbaar is.

AU en NZ: Dat hangt er net vanaf hoe flexibel je daarmee omspringt. In de beide landen is op elk menu zeker een goede keuze voor vegetariërs. Voor veganisten is de keuze meestal wat beperkter maar ze is er wel. Dit is dus geen probleem. Als je wenst dat Yiing Ying Travel je vegetarische of vegan maaltijden levert, kun je best je keuze melden, ten laatste op de voorbereidingsdag. Best is enige flexibiliteit te tonen maar Ying Ying Travel zal zijn best doen om daaraan tegemoet te komen waar dat engiszins haalbaar is.

AU en NZ: Alle geprogrammeerde activiteiten zijn dagvullend en zijn in je deelnameprijs begrepen, behoudens anders vermeld (bv. Helicoptervlucht in NZ). Onze ervaring is dat deelnemers die het programma volgen zoals aangeboden, niet nog andere uitgaven doen op dit vlak. Je budget voor souvenirs bepaal je natuurlijk geheel zelf. Je gids zal toelichten waar/wanneer/wat je best kunt kopen als je die behoefte zou hebben.

Uiteraard is dat budget geheel verschillend naargelang de eetgelegenheid die je kiest. 

AU en NZ: een dagschotel voor het diner met vlees kost aan de huidige wisselkoers ongeveer 15-25 EUR, sterk afhankelijk van hoe afgelegen de locatie is. Vegetarisch is ongeveer 30% goedkoper. Lunch is ongeveer 9-15 EUR. Ook daar is vegetarisch goedkoper. Bij elke maaltijd in een restaurant krijg je gratis water of thee. Als je iets in de winkel koopt (ze hebben vaak heerlijke salad bars, pasta bars…), iets haalt bij de vele uithaalzaken of iets bereid in je eigen hotelkeuken en gezellig op het terras van je hotelkamer wil nuttigen, is je budget er ook nog eens blij mee.

AU: Er wordt een hele afstand afgelegd. Het begin- en eindpunt van je reis liggen in vogelvlucht zowat 3000 km uit elkaar. Het westen van Australië is ook warmer en droger dan het oosten. Maar overal mag je je aan aangename temperaturen verwachten. Enkel in het hooggebergte rond Mt. Koscuiszko kan het kouder zijn en ben je mogelijk even in de sneeuw. Je bent in het zuidelijk halfrond en je zit onder de steenbokskeerkring. Dat betekent dat je niet meer in tropisch gebied bent. Dus september-oktober is de heerlijke lente in de streek waar je reist.. Je ontloopt helemaal de verschroeiende zomer. Ideaal dus!

NZ: Nieuw-Zeeland moet wel ongeveer de kampioen zijn in uitersten. Het hele noordeiland zal op je reismoment lekker warm zijn, ongeveer 25 graden en nog wat meer soms. Op het zuideiland zit je in Greymouth bv. lekker in de warmte maar amper enkele uren later sta je bij de Fox-gletsjer. Maar het moment van je reis is de late zomer in het zuidelijk halfrond, dus dat valt erg mee. Het klimaat in februari-maart is bv. veel stabieler dan in januari, wat dan ook nog eens in de Nieuw-Zeelandse zomervakantie valt. Februari is dus ook al rustiger. Nochtans kan het weer in de bergen zoals altijd en overal ter wereld, alle kanten op. Van de ene dag op de andere, kan het zomaar 15 graden verschillen. De Fox-gletsjer zelf ligt op 2600 meter en hoger. Voor de  eli-Hike krijg je evenwel een jas en ander materiaal ter plaatse.

AU en NZ: In de steden en grotere centra is gratis WiFi ter beschikking in het hotel en op veel van de bezochte plaatsen. In meer afgelegen gebieden wordt soms door de accommodatie een kleine vergoeding gevraagd als je een minimum van bv. 50 Mb. overschrijdt. Je vindt vaak gratis WiFi in de musea en andere gebouwen waar je programma een bezoek voorziet.

AU: In de Nullarborwoestijn tussen Norseman en Eucla is geen WiFi.

AU en NZ: Dat hangt van je telefoon en abonnement af. Uiteraard zijn de roamingkosten wel heel erg hoog en is spraaktechnologie een voordeliger of gratis alternatief met de WiFi.

AU en NZ: De beide landen hebben een zeer doorgedreven immigratiegeschiedenis en men is behoorlijk gewend aan allerlei vreemde accenten en allerlei fouten in het Engels. Meestal is men erg geduldig, beleefd en begrijpend als je Engels niet zo vlot zou zijn.

AU: Ying Ying Travel werkt met twee gecertificeerde gidsen. Onze lokale gids, in principe Mark Raine, spreekt Australisch Engels. Hij is erg gewend met anderstalige reizigers om te gaan, dus hij spreekt heel duidelijk en zijn accent is niet zwaar Australisch. Onze Ying Ying Travel-gids Marieke is tweetalig. Wanneer gewenst, vertaalt zij simultaan wat Mark zegt, voor de deelnemers die met het Engels moeilijkheden hebben of de taal niet machtig zijn.

NZ: De lokale gids spreekt Nieuw-Zeelands Engels en is gewend met anderstalige reizigers om te gaan. Onze Ying Ying Travel-gids Marieke is tweetalig. Wanneer gewenst, vertaalt zij simultaan voor de deelnemers die met het Engels moeilijkheden hebben of de taal niet machtig zijn.

AU: Uiteraard is dat erg verschillend volgens het programma. Maar je vertrek ’s morgens en aankomst in de avond worden bepaald door het zonlicht. Het is erg belangrijk dat de bus in daglicht kan rijden. ’s Avonds komen vele van de schuchtere diersoorten op de weg en dan is het rijden gevaarlijk. Door de drie tijdzones die je doorkruist, schuift het uur van vertrek steeds op, overeenkomstig het moment waarop de zon opgaat. Het uur van aankomst doet hetzelfde. Het kan variëren tussen 6.30-17 u. en 8-18.30 u. bv. Australië blijft natuurlijk Australië, best een groot land. Dat beperkt de tijd ’s avonds vaak wel. Maar voor een gezellige drank en napraten over de dag is er zeker tijd.

NZ: De afstanden zijn niet zo groot maar de uurindeling verschilt niet zoveel. Ook in NZ hebben de mensen de gewoonte vroeg op te staan en ook eerder vroeg te gaan slapen. Maar de tijd onderweg is zeer merkelijk kleiner in NZ.

Er is formeel in het programma niet echt tijd voorzien om gewoon te winkelen. Maar je gids zal wel aanduiden waar je best je souvenirs haalt of zo en dan zal daar ook even de gelegenheid toe zijn. Soms is dat dan terwijl wie niet wil winkelen, een bezoek aflegt.

AU: Australië munt uit in prachtige natuur en de deelnemers overtreffen vaak geheel zichzelf in de foto’s die ze nemen. Je stopt vaak op plaatsen die zich daartoe lenen en waar niet enkel de fotografen genieten. Er is elke dag gelegenheid je apparatuur op te laden.

NZ: even eindeloze gelegenheden!

AU en NZ: Het is zonder problemen mogelijk een mooie reportage te maken en toch aan je medereizigers te denken, binnen de toegemeten tijd.

AU en NZ: Het staat je geheel vrij aan de activiteiten deel te nemen of bv. even bij de bus een boek te lezen. Ook in de steden kun je geheel vrij beslissen of je aan het aangeboden programma deelneemt of niet. Voor de liefhebbers zijn er enkele wat langere wandeltochten maar de meeste wandelingen zijn minder dan een uur en voor iedereen haalbaar die normaal te been is.

AU en NZ: Die wordt vervoerd in de bagageruimte van de bus, in een aanhangwagen of uitzonderlijk op het dak van de bus. De bagage moet wel tegen een stootje kunnen en het stofvan sommige wegen. Je draagt je bagage enkel op de korte afstand van de bus naar je eigen hotelkamer en terug. Kruiers zijn niet voorhanden.

NZ: Wanneer je op cruise op de Doubtful Sound bent, heb je enkel je bagage voor de nacht bij in een kleine zak of zo. De rest van je bagage wordt veilig in de bus geborgen.

AU en NZ: De drie bepalende factoren zijn: de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij, de voorschriften voor de Ying Ying Travel)bus ter plaatse en jezelf. Op de voorbereidingsdag in de maand voor je vertrek zal duidelijk gemaakt worden wat de richtlijnen zijn van de maatschappij waarmee je vliegt. In verband met de arbeidswetgeving voor de plaatselijke bestuurder is een maximumgewicht per reistas of koffer van 15 kg vastgesteld. Het bagageruim van de bus moet immers vakkundig geladen worden en de bestuurder moet dan alle koffers kunnen optillen. Je kunt eventueel nog wel een afzonderlijke sporttas hebben of zo voor wat extra bagage. In of in de omgeving van de accommodaties zijn geen kruiers. Je gids geeft op de voorbereidingsdag aan wat je nodig hebt en vooral wat niet. De aangegeven beperkingen zijn probleemloos voor de reis die je doet.

AU en NZ: Het best is gerieflijke trekkingkledij in een koffer of reistas die tegen een stootje en stof kan. Het is nuttig stevige schoenen te voorzien die tegen stof en rotsen kunnen. Sportieve wandelschoenen of lichte trekkingschoenen zijn prima geschikt. Je hebt nooit echt formele kledij nodig. Misschien is een sportief jurkje even leuk als je in de steden bent maar ook de plaatselijke bevolking aanvaardt dat je daarin erg informeel bent.

NZ: voor het welkomstdiner en het afscheidsdiner voorzie je best iets dat niet tot de categorie “trekking” behoort. Maar een gewone nettere broek en hemd/blouse is al helemaal OK.

AU en NZ: Alle nodige info hierover vind je bij het reisprogramma en onder de tabbladen “Reisformaliteiten” en “Praktisch” onderaan op de webpagina.

AU: Je vliegt naar Perth. Ying Ying Travel boekt voor je de vluchten en ze zijn in de prijs begrepen. Op de luchthaven van aankomst ontmoet je de Ying Ying Travel-gids die je vervoer naar de stad geregeld heeft.

NZ: Ying Ying Travel boekt een vlot en optimaal vluchtschema. Er wordt steeds gebruik gemaakt van maatschappijen met een uitstekende reputatie.

Maar in afwijking van het standaard vluchtschema kun je kiezen voor een schema met stop-over onderweg in Shanghai. Een gids van Ying Ying Travel ontmoet je daar op de luchthaven en voor alle verdere begeleiding. Een volledig zorgeloze stop-over dus. Je rust uit van je vlucht en bezoekt de stad samen met de gids. In de meeste gevallen betekent dat twee of drie overnachtingen in de stop-over-stad. Je komt dan aan in Auckland op dezelfde dag als het deel van de groep dat voor het standaardschema zonder stop-over gekozen heeft. Op de terugweg heb je afhankelijk van het vluchtschema mogelijk ook één overnachting, ook begeleid door een gids die je op de luchthaven ontmoet en naar je hotel en weer terug begeleidt. Ying Ying Travel doet je een prijsvoorstel. Bij het schrijven van deze tekst zijn de vluchtschema’s nog niet bekend. Aan jou de keuze.

Op de voorbereidingsdag, normaal ongeveer een maand voor je afreis, kom je alles te weten over een hele reeks praktische zaken. Dat kan bv. zijn: geld wisselen vooraf of ter plaatse, bagage voorbereiden, elektriciteit en opladen van je apparaten en alle mogelijke andere dingen. Ying Ying Travel raadt aan om alle vragen te noteren en op dat moment kunnen ze dan uitgebreid beantwoord worden. Zo kun je met een geheel gerust hart volop van je reis genieten.

AU en NZ: Beide landen zijn oorspronkelijk gekoloniseerd door Britten. Maar dat is lang verleden tijd. Australië en Nieuw-Zeeland van vandaag zijn opgebouwd door mensen van alle windstreken, voornamelijk Europeanen, mensen uit het Midden-Oosten en Aziaten. Je voelt dat deze landen vandaag veel meer op hun geografische buren, Azië, georiënteerd zijn dan op Europa. Hoewel Amerikanen niet het typische migratiepubliek was voor Australië, heeft de televisie de cultuur ervan wel voor een flink stuk binnengebracht. En ja, Australië heeft net als Amerika een enorm obesitasprobleem. Maar wat de invloeden uit Groot-Brittannië betreft, je voelt in Australië zeker ook de invloed van Engeland en Wales. Nieuw-Zeeland is meer beïnvloed door Schotland.

Facultatief (dus niet inbegrepen in je deelnameprijs) heb je in de voormiddag de gelegenheid om een “Heli Ride” van 20 min. te doen naar de bovenkant van de gletsjer. Deze excursie kost op het moment van het schrijven van deze tekst en tegen de geldende wisselkoers NZD 270 (160 EUR). Deze uiterst veilige activiteiten beginnen met een helikoptervlucht over de gletsjer. Je landt op een afgelegen en uitzonderlijk mooi deel van de gletsjer en krijgt de gelegenheid om foto’s te nemen. Daar zie je de Victoria Falls, het smeltwater van de verborgen Victoria-gletsjer.  Indien je boekte voor deze tocht en je hebt de pech van slecht weer, dan wordt niet gevlogen en wordt de boeking terugbetaald.

Waarom zijn deze activiteiten facultatief, dus buiten je deelnameprijs? Je moet weten dat het weer aan de westkust van Nieuw-Zeeland erg wisselend is. 45% van de helikoptervluchten wordt afgelast. Als het niet lukt, dan is er nog een kans om te vliegen over Aoraki Mount Cook op Dag 23.

Afrika

<p><strong>Oeganda, de Parel van Afrika,&nbsp;staat misschien nog wat in de schaduw van grotere broers Kenya en Tanzania, maar daardoor is het juist zo echt, authentiek en relaxed. De diversiteit van Oeganda is enorm. Van laagvlaktes tot bergen, van woestijn tot jungle, met de big 5 en de berggorillas. Maar het allerbelangrijkste zijn de fantastische mensen, met hun eeuwige glimlach.&nbsp;</strong></p>

<p><strong>Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld, het rode eiland, het eiland van de Baobabs en de lemuren, een unieke mix van volkeren en culturen … Onze reizen brengen je van het regenwoud van Andasibe naar de tropische eilanden van de Nosy Be archipel en laten je dit alles actief beleven.</strong></p>

<p class="rtejustify"><strong>Laat je&nbsp;overdonderen door de afwisseling van imposante bergen, schilderachtige valleien, woestijnlandschappen, witte stranden, ruige kliffen en woeste oceanen van Zuid-Afrika. Voel de Afrikaanse spirit en dans mee op een concert in Kirstenbosch. </strong></p>

<p class="rtejustify"><strong>Kom tot rust in de fabelachtige natuur van Namibië, een veelkleurige woestijn met bizarre rotsformaties onder een prachtig wolkendek. Maak kennis met de kleurrijke etnische groepen en oeroude rotstekeningen. Tijdens de rondreis "Afrika 3 in 1" ga je&nbsp;op zoek naar de 'Big five' in de Okavango Delta van Botswana en&nbsp;in Zambia voel je de kracht van de imposante Victoria watervallen.&nbsp;</strong></p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4>Een regenboogcontinent van volkeren</h4>

<p>Afrika is&nbsp;veel meer dan ‘Zwart’ of ‘Wit’. Ze onderscheiden zich in zoveel opzichten. Daarbij kwamen ook nog Indiërs, Chinezen en vele anderen er handel drijven en zich uiteindelijk vestigen. Dat is dus goed voor een cultureel absoluut fascinerend allegaartje! Kleurrijk Afrika!<br />
&nbsp;</p>

<h4>De Ark van Noah!</h4>

<p>Jarenlange stroperij en andere bedreigingen worden in de door Ying Ying Travel aangeboden projecten zorgvuldig en met veel enthousiasme omgebogen tot bescherming voor de dieren en de mensen die ervan afhankelijk zijn. De diversiteit neemt toe en toerisme wordt zorgvuldig beheerd. Jouw bezoek ondersteunt dit volop.</p>

<p>&nbsp;</p>

Buiten de steden, bv. Windhoek en Walvisbaai, is Namibië een erg uitgestrekt land (27 x zo groot als België), met weinig steden en dunbevolkt (+/-2,5 miljoen mensen). In Windhoek en Walvisbaai zijn de mogelijkheden om te slapen er in alle prijsklassen. Globaal mag je toch verwachten dat alle lodges/hotels een klasse hoger zijn dan in Europa. 4* lodges in Namibië, zou makkelijk 5 * zijn in Europa. Je krijgt dus veel waar voor je geld, je kan je slaapcomfort veroorloven wat in Europa vaak te duur is. Wij raden alle reizigers aan zich de luxe van de 4* lodges te permitteren, temeer daar ze vaak erg mooi gelegen zijn en een topservice aanbieden. Wil je budgettair gaan, dan kan dit ook, alleen zijn de mogelijkheden bij de natuurfenomen in het ganse land soms beperkt. Vaak moet je goed op voorhand reserveren, omdat de slaapplaatsen snel uitgeput zijn, omdat het aanbod eerder gering is. De afstanden naar de bewoonde wereld zijn dermate groot, dat je begrijpt dat het aanbod klein is. Je krijgt er wel een geweldige ervaring bij. De lodges liggen vaak op adembenemende plaatsen, de service is heerlijk, het eten vaak overweldigend. Onwaarschijnlijk wat ze je aanbieden in de meest afgelegen plaatsen, in combinatie met de wondermooie natuur en je ervaart unieke momenten. Meestal zijn de lodges voorzien van alle luxe, airco, prachtige badkamers, heerlijke bedden en een mooi uitzicht. Daarbij komt vaak een lekkere aperitief en een prachtige bbq met alle soorten wild. De hotels/lodges voorzien vaak stopcontacten waarin Europose elektrische toestellen passen. Je kan een reisstekker ook altijd ter plaatse kopen in de supermarkt. Hoe dan ook, je kunt er dus je elektrische toestellen in opladen, al is het aantal stopcontacten vaak beperkt tot bv. 2. Zelf een verdeelstekker meenemen, lost dit op. 

Wanneer je luxueus gaat reizen, kan je vaak in het hotel je kleding laten wassen en strijken. Het kost misschien wel wat geld, maar het blijft toch vaak goedkoper dan dat je dat bij ons in Europa laat doen. In de steden kan je ook je was afgeven bij wasserijen en het later op de dag na afspraak terug ophalen. Dit is vanzelfsprekend nog goedkoper. De service is goed, het gemak is groot. In de kamers van je hotel/lodge vind je soms wel een kitchenette, maar geen wasmachines. 

In de steden heb je steeds WiFi op de kamer en je moet hiervoor niet extra betalen. In de meer afgelegen lodges doorheen het land is het bereik vaak moeilijk en heb je soms enkel WiFi aan de bali van het hotel. Je zal hierover de juiste info krijgen. Soms krijg je een wachtwoord en is de WiFi per dag beperkt, maar meestal is dit voldoende om je nodige communicatie te doen. 

Bij bijna alle hotels/lodges zijn zwembaden voorzien! Fitnessruimte in dit warm land, kom je niet vaak tegen. Het is echter volledig gratis en je kan er vaak ten alle tijden gebruik van maken. De hotels/lodges zijn vaak qua kamers eerder beperkt en je hebt dus veel privacy zowel in het hotel/lodge als aan het zwembad. Vaak worden extra lighanddoeken voorzien, zodat je de badkamerhanddoeken niet hoeft te gebruiken. 

Namibië heeft zowel zijn Afrikaanse roots, alsook Duitse roots (Duits-Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië, was van 1884 tot 1919 een kolonie van het Duitse Rijk.) Het aanbod in de restaurants is zeer divers en beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en de Duitse keuken waardoor zowel de lokale als de westerse keuken vertegenwoordigd zijn. De prijs voor een driegangendiner bedraagt circa 200/300 NAD (12-20 €). Vis- en vleesgerechten zijn volop verkrijgbaar, vis vooral aan de kust en in de grote steden, vlees vaak in het binnenland met veel rund en wild natuurlijk. Ondanks de droge omstandigheden heeft Nambiië een overvloed aan fruit en groenten. In de lokale restaurants ben je iets goedkoper uit, in de hotels eet je vaak voor iets goedkopere prijzen dan thuis, maar geregeld is de maaltijd mee voorzien in je verblijf. Alcoholische dranken zijn goed verkrijgbaar in Namibië. Bier en wijn kan je meestal overal terugvinden.Tip: je kunt in Windhoek een koelbox kopen (circa € 10), zodat je tijdens de rondreis kunt blijven genieten van een koud drankje. Het ontbijt is steeds rijkelijk en divers: eieren op allerlei manieren, yoghurt en heel veel fruit. Doordat de ontbijten zo uitgebreid zijn, sla je vaak de lunch gewoon over omdat het vaak erg warm is. Veel drinken is dus de boodschap en dan bedoelen we natuurlijk water. Voorzie steeds enkele bidons water (5 liter) in je auto (te verkrijgen in de supermarkt), om problemen met de auto onderweg op te vangen! Het kan soms even duren voordat je geholpen bent. 

Zoals hiervoor reeds vermeld, vind je een mix van Afrikaans en Europees eten. Zeker in de steden kan je zowel Afrikaans als Italiaans gaan eten. Het eten in de lodges is zeer zeker Westers getint met leuke Afrikaanse toetsen. Tevens verbaast het ons steeds hoeveel fruit en groenten Nambië in alle uithoeken van het land heeft. Ook zijn er meer en meer lodges die hun menu-kaart hebben aangepast aan zowel de vegetariër als de vlees- of viseter. Voor ieders wat dus. Ben je medisch geremd in je eetmogelijkheden dan voorzie je best ook zelf wat door in de plaatselijke supermarkten wat voorraad te voorzien. De hotels/lodges zullen zeker rekening houden met je vraag, maar in sommige uithoeken zijn de voorzieningen eerder beperkt, vandaar dat je best zelf wat extra’s inslaat. Ook ziekenhuizen vind je niet altijd vlakbij. In de steden is dat geen probleem. In de woestijn daarentegen ben je al gauw 5 à 6 uur onderweg naar een stad. Een degelijke reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te raden, omdat er geen overeenkomst is met Europese ziekenfondsen.

De overgrote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo'n tachtig tot negentig procent. De overwegende stroming binnen deze christelijke gemeenschap is het Duitse Lutheranisme. Er is dus geen alcoholverbod of tekort aan bier of wijn. Overal kan je dit bestellen alsook frisdranken en water natuurlijk. 

De groepsreis is erg compleet, ontbijt is steeds voorzien, avondmaaltijden erg vaak (zie reisschema). Lunches zijn niet voorzien, maar vaak zijn de ontbijten en diners zo uitgebreid, dat een stevige lunch niet noodzakelijk en ook soms niet mogelijk is omdat je onderweg bent en er geen mogelijkheden zijn. Best kan je dus in een plaatselijke supermarkt wat extra provisie (koekjes, fruit, …) voorzien om de grootste honger te stillen. Ook drank (zeker water) kan je best op tijd en stond voorzien, zodat je in je lodge zelf een glaasje kan drinken. Indien je toch zelf je diner moet voorzien heb je vaak de keuze uit budgetvriendelijke of luxueuze restaurants, zowel Afrikaans als Europees gericht. Voorzie tussen de 10/15 euro (budgettair) tot 30/40€ (luxe) voor een restaurantbezoek. Alle activiteiten die voorzien zijn in de reis zijn inbegrepen! Wil je echter iets extra (bv. massage, helikoptervlucht, paardrijden,… ) dan kan je vaak deze prijzen op de websites van de hotels/lodges terugvinden. Je kan overal in principe met bankkaarten (mastercard/visa) betalen. 

Namibië is het hele jaar prima te bezoeken. Steeds heb je aangename of warme temperatuur en geen tot weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Namibië is 30°C in december en de laagste is 20°C in juni. Namibië heeft een woestijnklimaat. Het gemiddelde klimaat van Namibië, de maandtemperatuur of wanneer de meeste regen valt kun je hieronder snel vinden.

Bron: https://www.bestereistijd.nl/namibie/

Overal heb je WiFi, in de kamer of aan de bali. Je kan dus steeds mailen of telefoneren via het internet (whatsapp, messenger, instagram…). Soms is de internetverbinding wat zwakjes indien je ver in het binnenland zit, maar contact zal er steeds wel mogelijk zijn. Het leuke is ook dat je maar maximum 1 uur tijdsverschil hebt met je familie in Europa. 

Dit mag echt geen probleem zijn! De mensen spreken goed Engels, vaak Afrikaans en soms zelfs Duits. Er zal dus altijd wel één taal zijn die jullie samen kunnen spreken. Het Afrikaans gelijkt sterk op het Nederlands. Als je gestaag praat (rustig), dan versta je elkaar wel degelijk. 

Als je een begeleide reis hebt geboekt, gaan zowel Christel als Marc mee als jullie begeleiders. Zij spreken vanzelfsprekend Nederlands, maar ook Engels is voor hen geen probleem. Samen hebben zij het land al vele malen bezocht en zij kennen de plaatselijke gewoonten en mogelijkheden als geen ander. Indien er gebruikt wordt gemaakt van plaatselijke gidsen dan zal dit in het Engels gebeuren. Sommige gidsen spreken ook Afrikaans. 

Het staat vanzelfsprekend vrij of je al of niet deelneemt aan de activiteiten … je moet natuurlijk wel mee met het vervoer omdat we het hele land doorkruisen. Ter plaatse bepaal je zelf of je al of niet mee op uitstap gaat. Vaak is de uitstap met jeep of eigen vervoer, maar soms moet je natuurlijk wel wat wandelen als je de verborgen parels wil ontdekken. In de Sossusvlei moet je door de woestijn ongeveer 1 km heen en weer wandelen en kan je één van de duinen beklimmen, … De overige uitstappen zijn vaak met de jeep, zodat je enkel ter plaatse een korte verplaatsing te voet hebt.

Namibië is een dunbevolkt land, waardoor er maar enkele steden zijn en je dus niet voor het winkelplezier naar daar op reis zal gaan. Wel heb je steeds de mogelijkheid om daar waar mogelijk, wat proviand op te slaan in de plaatselijke supermarkt. Echt shoppen hoort er dus niet bij. Souvenirs kan je natuurlijk wel ter plaatse kopen, zowel in de steden, de kleine dorpen als langs de weg waar soms kraampjes zijn opgesteld.

In principe mag je 23 kg meenemen bij de grote luchtvaartmaatschappijen. Neem je nog een binnenvlucht met kleinere vliegtuigen, dan kan het zijn dat dit beperkt wordt tot 10/ 15 kg. Let dus op indien je nog binnenvluchten neemt om niet te veel kleding mee te nemen. Wij raden ook aan om grote sportzakken of soepele reiskoffers/sportzakken mee te nemen op vakantie. Vaak moet je je bagage in de koffer van de auto stoppen en is het handig om soepele tassen te stapelen. Rollende bagage is steeds makkelijk, zeker als je soms enkele honderden meters moet stappen naar je lodge toe. 

Het best is gerieflijke trekkingkledij in een koffer of reistas die tegen een stootje en stof kan en dit zowel voor zomerse temperaturen als soms koudere avondtemperaturen (vooral in juli). Overdag is het vaak geweldig weer ( +/-25 ° of hun zomer nog veel meer), maar in juli kan het zeker in de woenstijngebieden erg fris worden ’s avonds. Een lange broek en trui kan dan zeker gebruikt worden, misschien zelfs een dun jasje. Het is nuttig stevige schoenen te voorzien die tegen stof en rotsen kunnen, alsook slippers voor in de lodge. Let op, je kan soms wel wat Afrikaanse insecten tegenkomen. Voorzie dus wat medische zalf tegen één of andere beet. Sportieve wandelschoenen of lichte trekkingschoenen zijn prima geschikt. Je hebt nooit echt formele kledij nodig, maar wil je in één of andere lodge wat chiquer gaan tafelen, dan is een mooi hemdje, bermuda of kleedje altijd aangenaam natuurlijk. Geen must dus, maar doe vooral wat je zelf graag wil. 

Zowel Namibië, Zuid-Afrika als Botswana zijn visumvrije landen voor België en Nederland. Erg makkelijk dus! Wel moet je een geldig reispaspoort hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is wanneer je het land binnenkomt. Wanneer je naar Namibië op reis gaat, verwittig je best je bank of doe je in je bankapp de nodige aanpassingen, zodat je limiet op je bankkaarten verhoogd kan worden indien nodig en zodat ze in Afrika kunnen gebruikt worden. In de steden vind je makkelijk bankcontactpunten (pinautomaten), maar eigenlijk kan je met je mastercard of visa overal makkelijk betalen. Geld (Namibische dollar, heeft dezelfde waarde als de Zuid-Afrikaanse Rand) moet je dus niet afhalen in België of Nederland. Zorg gewoon dat je wat euro’s als cash op zak hebt en de rest is makkelijk daar te verkrijgen. Veel cash geld heb je ter plaatse niet nodig, enkel om wat tips te geven of drank te kopen. 

Je zit ruim in een terreinwagen in comfortabele zetels en met de nodige plaats. Er zijn 4 tot 5 passagiers in elke terreinwagen. We huren steeds SUV’s die voorzien zijn van alle luxe en vaak met 4X4 (vierwielaandrijving) uitgerust zijn. Dit heb je wel nodig, want ongeveer 70% van alle wegen zijn zandwegen in Namibië. Maak je een Self-Drive rondreis op individuele basis, voorzie dan ruim de tijd om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te rijden. Sommige zandwegen zijn goed onderhouden, sommige relatief slecht. Je hebt een A/B/C/D-code voor de wegen in Namibië: A is asfalt, B goede zandweg, C relatief goede zandweg, D moeilijke zandweg,…  Voorzie een snelheid van max 60 km per uur indien je over de zandwegen moet rijden. De asfaltwegen/autostraden zijn goed voorzien en in goede staat. Bekijk ook even op voorhand waar je kan tanken (er bestaan kaarten met daarop de tankstations) en tank steeds wanneer het kan! Zonder benzine of diesel vallen in het midden van de woestijn, raden we niemand aan! 

Over het algemeen is Namibië een veilig land om doorheen te reizen. In grote steden, zoals Windhoek en Swakopmund, is het verstandig om op je hoede te zijn. Net als in elke andere grote stad in de wereld komen straatovervallen en zakkenrollers voor en zijn toeristen vaak het doelwit. Draag daarom geen opvallende sieraden of dure horloges en ga in het donker niet alleen over straat. Let er altijd op dat je geen waardevolle spullen in je auto laat liggen en probeer je auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplekken te parkeren. Bij apartheid denk je misschien meteen aan Zuid-Afrika. Maar het systeem van rassensegregatie was ook in Namibië in werking. Daarom is er vandaag de dag ook in Namibië een groot verschil in welvaart tussen de zwarte en blanke bewoners. De meeste steden en grote dorpen worden omringd door townships, waar de armere Namibiërs dicht op elkaar wonen. Het is geen goed idee om op eigen houtje de townships te bezoeken. Wil je op een veilige manier toch een indruk krijgen van het leven in de township? Doe dit dan georganiseerd! Vele reizigers kiezen ervoor om met een eigen huurauto door Namibië te reizen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst rijdt men in Namibië aan de linkerkant. Dat betekent ook dat de knoppen in je auto precies andersom zitten. Dat is even wennen en daarom is het slim om even te oefenen als je voor het eerst in je auto stapt. Het land is dunbevolkt, waardoor er weinig verkeer is. Het grootste gevaar zijn de lange afstanden. Veel ongelukken gebeuren dan ook doordat toeristen vermoeid achter het stuur zitten en niet meer alert zijn. Zorg ervoor dat je niet te lang rijdt, voldoende pauze neemt en als het kan afwisselt met je reispartner.

Voor de groepsreizen vind je alle nodige info bij de reisprogramma's van onze begeleide rondreizen en onder de tabbladen “Reisformaliteiten” en “Praktisch”. Op de luchthaven van aankomst ontmoet je de Ying Ying Travel-gidsen Christel en Marc (of ze vliegen eventueel met de groep mee vanuit Europa). Zij regelen het vervoer naar de stad ter plaatse. Ying Ying Travel boekt eventueel een vlot en optimaal vluchtschema. Er wordt steeds gebruik gemaakt van maatschappijen met een uitstekende reputatie. Reis je individueel op maat dan krijg je na contactopname het reisprogramma per email toegestuurd. Je vliegt naar Windhoek. Ying Ying Travel boekt eventueel voor je de vluchten en deze zijn niet in de prijs inbegrepen.

Voor de groepsreizen word je op de voorbereidingsavond, normaal ongeveer één maand voor je afreis, door Christel en Marc uitgenodigd om samen met een lekker glaasje Zuid-Afrikaanse wijn, over de reis te praten. Daar kom je alles te weten over een hele reeks praktische zaken. Dat kan bv. zijn: geld wisselen vooraf of ter plaatse, bagage voorbereiden, medisch, elektriciteit, … Ying Ying Travel raadt aan om alle vragen te noteren en op dat moment kunnen ze dan uitgebreid behandeld worden. Zo kun je met een gerust hart op reis vertrekken en vooral heerlijk genieten. Voor Namibië zijn malariapillen voor het Noorden wel nodig, ook specifieke inentingen zijn eventueel nodig. Tetanusinenting is steeds overal ter wereld en ook thuis (!) aanbevolen. Meer info op https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde/info-per-land.

Wanneer we in de Westkaap in Zuid-Afrika onze reis aanvatten, heb je mogelijkheden om te slapen in alle prijsklassen. Globaal mag je toch verwachten dat alle lodges/hotels een klasse hoger zijn dan in Europa. Wij kiezen voor onze reis om luxe slaapplaatsen aan te bieden, zowel qua omgeving als qua service. 4* lodges in Zuid-Afrika, zou makkelijk 5 * zijn in Europa. Je krijgt dus veel waar voor je geld, je kan je slaapcomfort veroorloven wat in Europa vaak te duur is. Wij raden alle reizigers aan zich de luxe van de 4* lodges te permitteren, temeer daar ze vaak erg mooi gelegen zijn en een topservice aanbieden. Wil je budgettair gaan, dan kan dit ook omdat er veel concurrentie en aanbod is in deze streek. Je rijdt ongeveer 2000 km rond in de Westkaap en zit nooit ver weg van steden of bezienswaardigheden. Slapen in de Westkaap geeft je een geweldige ervaring. De lodges liggen vaak op adembenemende plaatsen, de service is heerlijk, het eten vaak overweldigend. Onwaarschijnlijk wat ze je aanbieden in combinatie met de wondermooie natuur, kortom je ervaart unieke momenten. Meestal zijn de lodges voorzien van alle luxe, airco, prachtige badkamers, heerlijke bedden en een mooi uitzicht. Genieten dus met een lekker glas wijn… De hotels/lodges voorzien vaak stopcontacten waarin Europese elektrische toestellen passen. Je kan een reisstekker ook altijd ter plaatse kopen in de supermarkt. Hoe dan ook, je kunt er dus je elektrische toestellen in opladen, al is het aantal stopcontacten vaak beperkt tot bv. 2. Zelf een verdeelstekker meenemen, lost dit op. 

Wanneer je luxueus gaat reizen, kan je vaak in het hotel je kleding laten wassen en strijken. Het kost misschien wel wat geld, maar het blijft toch vaak goedkoper dan dat je dat bij ons in Europa laat doen. In de steden kan je ook je was afgeven bij wasserijen en het later op de dag na afspraak terug ophalen. Dit is vanzelfsprekend nog goedkoper. De service is goed, het gemak is groot. In de kamers van je hotel/lodge vind je soms wel een kitchenette, maar geen wasmachines. 

In de steden heb je steeds WiFi op de kamer en moet je hiervoor niet extra betalen. In de meer afgelegen lodges doorheen het land is het bereik soms iets moeilijk en heb je soms betere WiFi aan de bali van het hotel. Je zal hierover de juiste info krijgen. Soms krijg je een wachtwoord en is de WiFi per dag beperkt, maar meestal is dit voldoende om je nodige communicatie te doen. 

Bij bijna alle hotels/lodges zijn zwembaden voorzien! Fitnessruimte in dit warm land, kom je niet vaak tegen. Het is echter volledig gratis en je kan er vaak ten alle tijden gebruik van maken. De hotels/lodges hebben vaak een klein aantal kamers en je hebt dus veel privacy, zowel in het hotel/lodge als aan het zwembad. We kiezen nooit voor busreishotels. Vaak worden extra lighanddoeken voorzien, zodat je de badkamerhanddoeken niet hoeft te gebruiken. 

De Europese invloed (Nederland, Engeland,…) is sterk aanwezig in Zuid-Afrika, overgoten met een Afrikaanse saus. Het aanbod in de restaurants is zeer divers waardoor zowel de lokale als de westerse keuken vertegenwoordigd zijn. De prijs voor een driegangendiner bedraagt circa 200/300 Rand (12-20 €). Vis- en vleesgerechten zijn volop verkrijgbaar, vis vooral aan de kust en in de grote steden, vlees vaak in het binnenland met veel rund en wild natuurlijk. Zuid-Afrika heeft  een overvloed aan fruit en groenten en je ontbijt is dan ook vaak adembenemend. In de lokale restaurants ben je iets goedkoper uit, in de hotels/lodges eet je vaak voor iets goedkopere prijzen dan bij ons, maar geregeld is de maaltijd mee voorzien in je verblijf (bekijk het reisschema). Tevens ga je tijdens groepsreizen 2x uitzonderlijk eten ( *-niveau) in Cape Town, Wilderness en/of de wijnlanden. Alcoholische dranken zijn perfect verkrijgbaar in SA, vanzelfsprekend zijn hun wijnen top. Bier en wijn kan je overal terugvinden. Niet-alcoholische dranken zijn ook perfect beschikbaar. Het ontbijt is steeds rijkelijk en divers: eieren op allerlei manieren, yoghurt en heel veel fruit. Doordat de ontbijten zo uitgebreid zijn, sla je vaak de lunch gewoon over omdat het meestal erg warm is. Veel drinken is dus de boodschap en dan bedoelen we natuurlijk water. 

Zoals reeds eerder vermeld, vind je een mix van Afrikaans en Europees eten. Zeker in de steden kan je zowel Afrikaans als Italiaans gaan eten. Het eten in de lodges is zeer zeker Westers getint met leuke Afrikaanse toetsen. Tevens verbaast het ons steeds hoeveel fruit en groenten SA in alle uithoeken van het land heeft. Ook zijn er meer en meer lodges die hun menukaart hebben aangepast aan zowel de vegetariër als de vlees- of viseter. De restaurants in de Westkaap zijn absoluut voorzien op Westerse gasten met hun voorkeuren of wensen. Voor ieders wat wils dus. Ben je medisch geremd in je eetmogelijkheden, dan voorzie je best ook zelf wat door in de plaatselijke supermarkten wat voorraad te voorzien. De hotels/lodges of restaurants zullen zeker rekening houden met je vraag, maar in sommige uithoeken zijn de voorzieningen eerder beperkt, vandaar dat je best zelf wat extra’s inslaat. Ook ziekenhuizen vind je altijd vlakbij. In de steden is dat geen probleem. Onderweg heb je vaak plaatselijke kleine “medical clinics”, prima service en prima uitgerust. Zuid-Afrika heeft uitstekende medische faciliteiten te bieden. De ziekenhuizen leveren goede diensten en de meeste apotheken (pharmacy) hebben allerlei soorten medicijnen in huis en kunnen bovendien een waardevol advies geven als je daar behoefte aan hebt. Een degelijke reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te raden, omdat er geen overeenkomst is met Europese ziekenfondsen. In vergelijking met andere landen op het Afrikaanse continent is de hygiëne wat betreft voedsel in Zuid-Afrika erg goed. De bereiding van maaltijden in de restaurants voldoet in veel gevallen aan de internationale normen. Natuurlijk moet je fruit en groenten altijd goed wassen en moet je opletten dat je geen vlees koopt in kleine winkeltjes waar het erg warm is. Het Zuid-Afrikaanse kraanwater behoort bij uitstek tot het schoonste ter wereld. Zorg wel dat je oplet met rivierwater in verband met bilharzia.

Vier op de vijf Zuid-Afrikanen behoren tot een christelijke kerk of organisatie. Er is dus geen alcoholverbod of tekort aan bier of wijn. Overal kan je dit bestellen alsook frisdranken en water natuurlijk. Slechts zes procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking behoort tot de Islam, het Jodendom of het Hindoeïsme.

De groepsreis is erg compleet. Ontbijt is steeds voorzien, avondmaaltijden erg vaak (zie reisschema). Lunches zijn meestal niet voorzien (enkel pick-nick), maar vaak zijn de ontbijten en diners zo uitgebreid, dat een stevige lunch niet noodzakelijk en ook soms niet mogelijk is omdat je onderweg bent en er geen mogelijkheden zijn. Best kan je dus in een plaatselijke supermarkt wat extra provisie (koekjes, fruit, …) voorzien om de grootste honger te stillen. Ook drank (zeker water) kan je best op tijd en stond voorzien, zodat je in je lodge zelf een glaasje kan drinken (je kan dit ook in de lodge bestellen, maar is iets duurder natuurlijk). Indien je toch zelf je diner moet voorzien, heb je vaak keuze uit budgetvriendelijke of luxueuze restaurants, zowel Afrikaans als Europees gericht. Voorzie tussen de 10/15 euro (budgettair) tot 30/40€ (luxe) voor een restaurantbezoek. Alle activiteiten die voorzien zijn in de reis, zijn inbegrepen! Wil je echter iets extra (bv. massage, helikoptervlucht, paardrijden,… ) dan kan je vaak deze prijzen op de websites van de hotels/lodges terugvinden. Je kan overal met bankkaarten (mastercard/visa) betalen. 

De beste reistijd voor Zuid-Afrika is van januari t/m april en oktober t/m december, waarin je een aangename temperatuur hebt en amper neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika is 26°C in januari en de laagste is 16°C in juni. De watertemperatuur ligt tussen 16°C en 21°C. Het weer en klimaat van Zuid-Afrika zijn geschikt voor een zonvakantie.

Bron: https://www.bestereistijd.nl/zuid-afrika/

Overal heb je WiFi, in de kamer of aan de bali. Je kan dus mailen of telefoneren via het internet (whatsapp, messenger, instagram…) dus contact zal er steeds wel mogelijk zijn. Het leuke is ook dat je maar maximum 1 uur tijdsverschil hebt met je familie in Europa. 

Dit mag echt geen probleem zijn! De mensen spreken goed Engels en vaak Afrikaans. Er zal dus altijd wel één taal zijn die jullie samen kunnen spreken. Het Afrikaans gelijkt sterk op het Nederlands. Als je gestaag praat (rustig), dan versta je elkaar wel degelijk. 

Als je een groepsreis hebt geboekt, gaan zowel Christel als Marc mee als jullie begeleiders. Zij spreken vanzelfsprekend Nederlands, maar ook Engels is voor hen geen probleem. Samen hebben zij het land al vele malen bezocht en zij kennen de plaatselijke gewoonten en mogelijkheden als geen ander. Indien er gebruikt wordt gemaakt van plaatselijke gidsen dan zal dit in het Engels gebeuren. Sommige gidsen spreken ook Afrikaans. 

Het staat vanzelfsprekend vrij of je al of niet deelneemt aan de activiteiten… je moet natuurlijk wel mee met het vervoer omdat we de hele Westkaap doorkruisen. Ter plaatse bepaal je zelf of je al of niet mee op uitstap gaat. Vaak is de uitstap met jeep of eigen vervoer, maar soms moet je natuurlijk wel wat wandelen als je de verborgen parels wil ontdekken bv. de Tafelberg opwandelen, ofwel een mooi kustwandeling… Fietsen kunnen ook eventueel gehuurd worden om samen de wijnlanden te ontdekken. De overige uitstappen zijn steeds met de huurauto’s, zodat je enkel ter plaatse een korte verplaatsing te voet hebt. 

Winkels in Zuid-Afrika zijn in de regel van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur en 's zaterdags tot 13.00 uur. In Kaapstad zijn veel winkels langer open, en ook vaak op zondag. Je vindt overal alle supermarkten die je je kan voorstellen. Ook kleine souvenirswinkeltjes of kraampjes kom je veelvuldig tegen. Stellenbosch is heerlijk om te kuieren en daar wordt zeker tijd voor gemaakt.

In principe mag je 23 kg meenemen bij de grote luchtvaartmaatschappijen. Neem je nog een binnenvlucht met kleinere vliegtuigen, dan kan het zijn dat dit beperkt wordt tot 10/15 kg. Let dus op indien je nog binnenvluchten neemt om niet te veel kleding mee te nemen. Wij raden ook aan om sportzakken of soepele reiskoffers mee te nemen op vakantie. Vaak moet je je bagage in de koffer van de auto stoppen en is het handig om soepele tassen te stapelen. Rollende bagage is steeds makkelijk, zeker als je soms enkele honderden meters moet stappen naar je lodge toe. 

Het best is gerieflijke trekkingkledij in een koffer of reistas die tegen een stootje en stof kan en dit zowel voor zomerse temperaturen als soms frissere avondtemperaturen (vooral in april). Overdag is het vaak geweldig weer (+/-27 °), maar in april kan het zeker ’s avonds wat frisser worden. Een lange broek en trui kan dan zeker gebruikt worden, misschien zelfs een dun jasje. Het is nuttig stevige schoenen te voorzien die tegen stof en rotsen kunnen, alsook slippers voor in de lodge. Let op, je kan soms wel wat Afrikaanse insecten tegenkomen. Voorzie dus wat medische zalf tegen één of andere beet. Sportieve wandelschoenen of lichte trekkingschoenen zijn prima geschikt. Je hebt nooit echt formele kledij nodig (behalve als je op sterrenniveau gaat eten), maar wil je in één of andere lodge wat chiquer gaan tafelen, dan is een mooi hemdje, bermuda of kleedje altijd aangenaam natuurlijk. Geen must dus, maar doe vooral wat je zelf graag wil. 

Zowel Namibië, Zuid-Afrika als Botswana zijn visumvrije landen voor België en Nederland. Erg makkelijk dus! Wel moet je een geldig reispaspoort hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is wanneer je het land binnenkomt. Wanneer je naar Zuid-Afrika op reis gaat, verwittig je best je bank of doe je de nodige aanpassingen in je bankapp, zodat je limiet op je bankkaarten verhoogd kan worden indien nodig en zodat ze in Afrika kunnen gebruikt worden. In de steden vind je makkelijk bankcontactpunten (pinautomaten), maar eigenlijk kan je met je mastercard of visa overal makkelijk betalen. Geld (de Zuid-Afrikaanse Rand) moet je dus niet afhalen in België of Nederland. Zorg gewoon dat je wat euro’s als cash op zak hebt en de rest is makkelijk daar te verkrijgen. Veel cash geld heb je ter plaatse niet nodig, enkel om wat tips of drank te kopen. 

Je zit ruim in een terreinwagen met comfortabele zetels of Mini-bus en met de nodige plaats. Er zijn 4 tot 5 passagiers in elke terreinwagen en tot 8 personen in een Mini-bus. We huren steeds SUV’s of Mini-busjes die voorzien zijn van alle luxe. De wegen in de Westkaap zijn uitstekend, zowel de kleine als de grote wegen (autostrade). Tankstations vind je overal, de staat van de wegen is perfect en het is veilig. Rond Kaapstad is het drukker en daar zorg je er voor dat je nooit stopt op onvoorziene plaatsen. Sluit de deuren voor alle zekerheid als je in de stad rijdt.

Voor actuele reisadviezen dien je altijd het Ministerie van BUZA te raadplegen. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat Zuid-Afrika, ondanks zijn hoge misdaadcijfers, veilig is om te reizen. Wel is het wat uitkijken in de grote steden, en dan vooral Johannesburg. Het is verstandig om eerst uit te zoeken wat veilige wijken zijn, alvorens je er op uit trekt. Vraag steeds info aan je hoteluitbaters alvorens je er op uit gaat. Ga liever niet na zonsondergang de straat op in de steden of vraag je hotel/lodge wat er al of niet kan en laat je in de townships begeleiden door een local. Het wordt afgeraden om lifters mee te nemen als je in Zuid-Afrika met de auto reist. Ook zelf liften is waarschijnlijk niet het beste idee. Bussen zijn over het algemeen veilig. De meeste lange afstandstreinen ook. Ook op de weg met je eigen auto is het vooral rond de steden goed opletten. Het verkeer is daar chaotisch en er zijn veel ongelukken. In het algemeen is het niet verstandig dure voorwerpen als camera's, laptops of kettingen al te openlijk bij je te dragen of zichtbaar in de auto te leggen. In de auto is het vooral 's nacht in dubieuze wijken slimmer niet stil te staan. Blijf dus in gematigde snelheid doorrijden en zoek naar grote verlichte wegen. We slapen echter steeds op zeer veilige plaatsen waar je vaak ’s nachts niet meer op stap gaat, en enkel via onze wagens ergens naar toe wordt gebracht. In Cape Town verblijf je in een wijk waar er bewaking is en kan je via über of taxi ook snel overal naar toe. 

Voor de groepsreizen vind je alle nodige info bij de reisprogramma's van onze begeleide rondreizen en onder de tabbladen “Reisformaliteiten” en “Praktisch”. Op de luchthaven van aankomst ontmoet je de Ying Ying Travel-gidsen Christel en Marc (of ze vliegen eventueel met de groep mee vanuit Europa). Zij regelen het vervoer naar de stad ter plaatse via de huurauto’s. Ying Ying Travel boekt eventueel een vlot en optimaal vluchtschema. Er wordt steeds gebruik gemaakt van maatschappijen met een uitstekende reputatie. Reis je individueel op maat dan krijg je na contactopname het reisprogramma per email toegestuurd. Je vliegt naar Cape Town. Ying Ying Travel boekt eventueel de vluchten voor je. Deze zijn niet in de prijs inbegrepen.

Voor de groepsreizen word je op de voorbereidingsavond, normaal ongeveer één maand voor je afreis, door Christel en Marc uitgenodigd om samen met een lekker glaasje Zuid-Afrikaanse wijn, over de reis te praten. Daar kom je alles te weten over een hele reeks praktische zaken. Dat kan bv. zijn: geld wisselen vooraf of ter plaatse, bagage voorbereiden, medisch, elektriciteit, … Ying Ying Travel raadt aan om alle vragen te noteren en op dat moment kunnen ze dan uitgebreid behandeld worden. Zo kun je met een gerust hart op reis vertrekken en vooral heerlijk genieten. Voor de Westkaap zijn malariapillen niet nodig, ook specifieke inentingen zijn niet nodig. Tetanusinenting is steeds overal ter wereld en ook thuis (!) aanbevolen. Meer info op https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde/info-per-land